Водещи новиниОбщество

Възраждат производството на захарна метла в региона

В Стрелец посвещават празник на растението, от което се прави „сиромашки мед“

 

Екзотичната в днешно време захарна метла вече се отглежда на много малко места, но в горнооряховското село Стрелец е на почит и там стягат седмото издание на Празника на захарната метла и маджуна. Преди десетина години бившият председател на читалище „Заря – 1900“ в горнооряховското село Стрелец Йордан Дянков донесъл първите семена на растението и така възродил едно производство, познато в селото от векове. От него се получава вкусен маджун, познат още като петмез или агдъ, който през турското робство – XVIII век, местните жители, като по-бедни, правели само от дини и пъпеши. Когато през следващия, XIX век захарната метла навлиза в България, те започват масово да я сеят. Климатът, наподобяващ този в Арбанаси, е много благоприятен за виреенето на растението, което освен това не е влаголюбиво и издържа на суша. Семената се сеят през пролетта и през есента растението е узряло. Метлата трябва да се окопава редовно, а ако има нужда, и да се разрежда. Растението прилича на царевица на външен вид и достига височина около 3 метра. Когато е готова за обработка, листата на захарната метла се изцеждат през специални преси, докато се извлече сокът. Вари се до сгъстяване и се получава маджун, който е особено богат на калций и желязо и много полезен за децата. Навремето възрастните хора го наричали „сиромашки мед“ и го ползвали за подсладител заради високата захарност. Съхранявали са го в делви и на хладно в мазата.

Сега производителите на захарна метла в с. Стрелец са само двама – Йордан Дянков и Снежана Златарска, които поддържат старата слава на селото. Но това е достатъчно местното читалище „Заря – 1900“ и клубът на пенсионера „Нов век“ да организират празника, който води началото си от 2014 г.

Откриването е на 15 октомври от 10 часа в центъра на селото.

„Подготвили сме разнообразна програма. Тъй като тази година добивът на захарна метла е по-малък, наблегнали сме на различни видове маджун, които ще представим на гостите си – от ябълки и круши, от грозде, от пъпеши, разбира се, и от захарна метла. На мегдана освен фолклорните състави, които ще гостуват, ще има щандове на производители, кулинарни изложби. Подготвяме и битови кътове, а който желае, може да посети музейната експозиция. В нея гостите ни могат да видят в снимки пресъздаден целия процес – от засяването на захарната метла до приготвянето на маджуна“, разказа за „Борба“ секретарката на читалището Марияна Сергева. Всички са поканени.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *