Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Въпреки кризата имаме рекордно ниски нива на безработица

Въпреки социално-икономическата и политическата криза имаме рекордно ниски нива на безработица. Това заяви за БТА служебният заместник-министър на труда и социалната политика Наталия Ефремова, която днес присъства на откриването на форума „Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“. Не наблюдаваме сериозно освобождаване на служители, каза тя.

Ефремова смята, че след пандемията от коронавирус пазарът на труда се е адаптирал към предизвикателствата. Може би точно поради тази причина сме в добри нива на заетост, добави тя.

На въпрос за изготвянето на бюджета за следващата година заместник-министърът каза, че няма забавяне в процедура.

Процедурата по изготвянето на бюджета за 2023 г. е стандартна и се реализира точно по това време, увери Ефремова.

Първият проект на бюджет се изготвя от Министерството на финансите, като преди това се консултира от всички министерства, които заявяват политиките, които искат да реализират, посочи заместник-министърът. След това се обобщава и се предлага за одобрение в Министерския съвет, допълни тя. Ефремова каза, че след това проектобюджетът ще бъде предложен за приемане в парламента.  Ако няма нов бюджет, се харчи на принципа на стария – на 1/12 всеки месец, поясни още тя.

Ефремова изрази надежда, че ще има приет бюджет за 2023 г. до края на тази година заради високата инфлация, която, по думите ѝ, се отразява на социалните неравенства и на нивата на бедност.

Тя напомни, че е определен нов размер на линията на бедност – 504 лв. По думите ѝ това засяга всички социални помощи, включително тези за хората с увреждания.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *