Водещи новиниОбщество

Спиращ дъха каньон остава скрит заради лош път от Момин сбор до Хотница

ВПЕЧАТЛЯВАЩ КАНЬОН ОСТАВА СКРИТ ОТ МНОГО ХОРА ЗАРАДИ СЛАБА ПОПУЛЯРНОСТ И ЛОШ ПЪТ. ТОЙ СЕ НАМИРА ТОЧНО МЕЖДУ КРАСИВИТЕ СЕЛА МОМИН СБОР И ХОТНИЦА. До него се стига по тесен асфалтиран път, който обаче от години не е ремонтиран. Все пак експлоатационното му състояние е поносимо и след ремонт може да се окаже портал към неподозирани за мнозина пейзажи.

Част от пътя към Хотница след Момин сбор.

МАЛЦИНА ЗНАЯТ, ЧЕ ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ОТ МОМИН СБОР СЕ ИЗГРАЖДА НОВ АСФАЛТИРАН ПЪТ ДО ХОТНИЦА. Това е единственото трасе, което свързва директно двете населени места и е с дължина от около 9 километра. Всъщност това е най-прекият път до Хотнишкия водопад. Лошата новина е, че никой не го използва. Причината е, че асфалтовото покритие е изронено, особено в първия километър в посока Хотница. Предупредителни знаци ясно посочват, че през зимата пътят е забранен за преминаване. Всъщност през останалата част от годината ограничението не важи, но малцина дръзват да минат оттам с автомобилите си.

Трасето е общинско и не е ремонтирано от години.

А пътят води до уникални природни забележителности. Красив каньон се разкрива пред погледа на онези, които се престрашават да минат оттам. Гледката си заслужава и буквално спира дъха. Изградена е и красива чешма, която често е любимо място за туристите. Пътят криволичи по хълмове, които са идеална наблюдателница за всеки, който обича природата. Крайната точка на трасето е Хотнишкият водопад, който поема водите от уникалния каньон.

Пътят Момин сбор – Хотница е общински. Финансиране за евентуален ремонт към този момент няма. Липсата на средства в българските общини е основната причина за съсипването на голяма част от пътищата. А истината е, че и държавата е абдикирала от малките населени места и е делегирала всички отговорности на общините.

Красивият каньон остава скрит за мнозина.

Много често малките пътчета не са приоритетни и за държавата. По този начин обаче скрити за хиляди българи остават прекрасни кътчета като уникалния каньон до Момин сбор. Нарушават се и комуникациите между отделните населени места. Така всеки, който иска да отиде от Момин сбор до Хотница, ще трябва да мине 25 километра вместо 9. За съжаление, такива примери има много в цялата страна.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Спиращ дъха каньон остава скрит заради лош път от Момин сбор до Хотница

  • Не само малките населени места, а и малките хора “бедните” не са приоритет на Държавата, само, когато предстоят избори се сещат за нас. Жалко, че само 9 км е такъв голям проблем за Държавата, какво остава за другите пътища. Поне могат да изкърпят дупките.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *