Общество

Инж. Кремен Георгиев със съвети преди началото на отоплителния сезон. Енергийният експерт обясни какъв е основният проблем пред дефинирането на понятието „енергийна бедност“.

Инж.Георгиев, готови ли са българските топлофикации за новия отоплителен сезон?

 

            Определено, да. Всички дружества завършиха годишните ремонти успешно.

 

През това лято повечето топлофикации осъществиха големи инвестиции за обновяване на съоръженията и подобряване на състоянието на топлопреносната мрежа. Въпреки огромната енергийна криза и проблемите с доставките не само на горива, а и на компоненти и материали, за момента нито едно дружество не се е отказало от намеренията за екологизиране на производството чрез огромни инвестиции в преминаване към по-екологични горива, което е похвално.

 

Дори топлофикациите в Перник и Русе, които инвестират милиони в преминаване на природен газ, не се отказаха от своите проекти, въпреки огромното поскъпване на това гориво.

 

            Има ли притеснения в сектора относно снабдяването с природен газ за газовите топлофикации през зимата?

 

            Съществуват сериозни притеснения не само за доставките, а и за бъдещата цена. Отдавна настояваме за компенсации за високите цени на природния газ, но за момента такива не са определени.

 

Всички се надяваме, че Европа няма да допусне сериозен недостиг на природен газ и ще бъдат подсигурени необходимите количества за цялата общност. Газовата връзка с Гърция, която бе пусната на 1 октомври, значително ще улесни доставките от трети държави от Азия и дори Африка.

 

            Какви препоръки ще дадете на абонатите преди началото на отоплителния сезон?

 

            Добре е всеки абонат да провери изправността на уредите за дялово разпределение и дали не е изтекъл срокът на метрологична проверка. Бих искал да напомня на абонатите, че всички ремонти по вътрешната отоплителна инсталация и отоплителните тела трябва да бъдат завършени преди пускане на парното. Когато Топлофикация във Вашия град обяви, че топлоподаването се включва, е важно вентилите на радиаторите да се отворят на максимална степен, за да се запълни и обезвъздуши максимално вътрешната отоплителна инсталация, както и всяко отоплително тяло.

 

Има ли начин отоплителните тела да се обезвъздушат по-лесно и качествено?

 

            Да, чрез индивидуален обезвъздушител, който ще предпази радиатора от образуване на газова възглавница, ще помогне и за равномерно обтичане на радиатора от водата, което е важно. Ако обтичането не е еднакво във всички точки на радиатора, топлинната мощност на отоплителното тяло ще се намали и ще се възпрепятства възможността за качествено отопление в помещението. На пазара има, както ръчни, така и автоматични обезвъздушители.

 

Как се обевъздушават най-качествено инсталациите за битова гореща вода?

 

            При повечето по-стари инсталации не е предвидено обезвъздушаване. На практика то се осъществява от най-високата точка, която често е смесителните батерии на най-горния етаж. Ако поради някаква причина в най-високо разположеното жилище не се потребява вода, съответно няма обезвъздушаване и образуваната въздушна възглавница спира циркулацията на водата и оттам се получава ефектът „трябва да източвам много вода, за да дойде топлата“. В тези случаи препоръчваме монтирането на обезвъздушител в най-високата точка на инсталацията за битова гореща вода.

 

            Нека насочим разговора в друга посока. Смятате ли, че дефинирането на понятието „енергийна бедност“ ще помогне на хората с най-ниски доходи да подредят финансите си и сметките за ток и парно да не са непосилни за тях?

 

            Зависи по какъв начин се дефинира понятието. За съжаление в момента поради енергийната криза голяма част от населението в много държави може да премине в графа „енергийно бедни“.

 

Съществува и още един проблем, който медиите пропускат вежливо и никой не предупреждава хората за него. България е поела ангажимент към ЕК с плана за възстановяване домакинствата да преминат на свободния пазар на електрическа енергия до 2025 година, а всички знаем, че цената на електрическата енергия се вдигна над 10 пъти и за сега няма сигнали, че ще има промяна на пазара. Ако в момента регулираната цена на тока за бита е около 20 стотинки на киловат, представете си колко ще трябва да плащаме, ако цената се определя от дневната цена на енергийната борса, която в много дни е над 1,40 за киловат? Това означава 7 пъти по-висока месечна сметка за ток! В този случай дори семейство със значително над средните доходи може да се включи в графата „енергийно беден“, защото значителна част от дохода му ще отива за ток.

 

При дефинирането на понятието „енергийна бедност“ трябва да се вземат предвид множество фактори, включително и бъдещото развитие на пазарите, защото както Ви обясних, ако изпълним ангажимента, който сме поели, дори за хората с високи доходи сметките могат да станат непосилни вбъдеще.

 

Понеже споменахте повишението на цените. В момента кой метод на отопление е най-изгоден?

 

            От месеци повтарям и тук ще кажа, че централното отопление е най-изгодно, въпреки че и то е сред поскъпналите услуги. Заради поскъпването на дървата за огрев и пелетите, много семейства инвестираха в климатици, за да изкарат предстоящата зима, но това може да се окаже лошо решение в дългосрочен план, поради задължението, което сме поели, за преминаване на битовите потребители към свободния пазар на електрическа енергия.

 

Какви ще са пазарните цени на тока през следващата година и точно кога домакинствата ще напуснат регулирания пазар, все още никой не може да каже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *