След една година начело на община Стражица: Кметът Йордан Цонев смени модела на управление и не се рови в миналото

На Петковден, 14 октомври 2022 г., се навършва една година, откакто кмет на Стражица е Йордан Цонев, избран на предсрочни избори след балотаж с Георги Бянов. Време и много, и малко за големи дела, но промяната към добро в общината е видима. Какво е свършил градоначалникът и къде са проблемите, които тепърва ще се решават, той направи своеобразен отчет пред „Борба”.

Смята, че е удържал обещанието си да „прочисти” администрацията от „калинките”, спъващи с политическата си зависимост от едни или други партии управлението на общината. 16 души са освободени, а на тяхно място е назначил само трима и според него общият брой на служителите е достатъчен жителите да получават навременни и адекватни услуги. На два пъти са увеличени и заплатите в общинското предприятие „Странични дейности” и на администрацията. Явил се на изборите като независим кандидат, Йордан Цонев твърди, че и днес продължава да е такъв. Глобалните събития – ковид, икономическата криза, войната и политическите катаклизми в страната, са се отразили и на живота в общината. Издръжката й се е увеличила със 70%, а приходите – не. Но с прецизиране и добра финансова дисциплина се справят. СТРАЖИЦА Е ЕДНА ОТ МАЛКОТО ОБЩИНИ В БЪЛГАРИЯ, КОЯТО НЕ ВЪВЕДЕ РЕЖИМ ЗА УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА ЗИМА. Даже са възстановени улични трасета и това продължава. Разбира се, за тази цел са направени икономии от прекратени външни услуги на фирми. „Не се връщам назад във времето, не се ровя в старото и не коментирам кое е било правилно, и кое не. За мен това е загуба на време и енергия. Гледам напред и се опитваме да сме актуални с обстановката. Инвестираме във всички дейности”, коментира кметът и изрежда.

Закупен е нов рентгенов апарат, с който община Стражица отдавна не е разполагала. Сега търсят да назначат и лаборант, който да работи с техниката. Ремонтиран и освежен е и медицинският център. Много е инвестирано в ремонти на детските градини „Сава Цонев” и „Ангел Каралийчев” в общинския център, като са вложени собствени средства и от спечелени проекти към МОН. Детската градина в с. Виноград е с нова отоплителна инсталация. Почти готов е проектът за ДГ „Гинка Маркова” в с. Камен – една прекрасна и обзаведена сграда, но с голям двор, в който съоръженията са в окаяно състояние, а ограда липсва. С бъдещите средства това ще се поправи. Екипът там работи чудесно и заслужава, вметва Йордан Цонев.

Инвестиции са направени през тази една година кметуване и в спортните бази. Стадионът в Стражица е с нови трибуни и пейки, разчистена е растителността около него. До няколко седмици ще е готова и голяма спортна площадка. На терена ще има беседка с пейки, ще е обособен и кът за разхождане на домашни любимци, липсващ досега. В града е изграден и стрийт фитнес със свободен достъп около спортната зала. Общината е спечелила проект към МОН за ремонт волейболното игрище и тенис корта в близост до нея, които Йордан Цонев не помни от кога не функционират. Там има и малко футболно игрище, идеята е този район да се оформи като спортен комплекс. За в бъдеще се планират трибуни за зрителите и паркинг.

Полагат се грижи и за културата. Извършени са големи ремонти на читалищата в селата Владислав и Сушица, в момента се подменя покривът на читалището в с. Камен.

С МАЛКИ СТЪПКИ, НО СЕ ОБЛАГОРОДЯВАТ И МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА В ОБЩИНА СТРАЖИЦА. Наскоро е приключило обновлението на центъра на с. Царски извор, тече такъв ремонт и в с. Камен, а предстои и в с. Кесарево. Асфалтирани са улици в Стражица, Камен, Нова Върбовка, Царски извор, ще се полага асфалт и на две улици в Кесарево. „Стремя се да балансирам между малките населени места и града. За нас е важна не само Стражица, а и селата, там също живеят хора. Големи проблеми имаме с междуселищния транспорт, но се надявам и те да бъдат скоро решени. В напреднала фаза са преговорите с фирма, която да пусне два 25-местни буса, и до края на годината ще тръгнат линии до общинския център и до Велико Търново”, съобщи добрата новина кметът на Стражица.

За няма и година със средства от фонд „Земеделие” и от Общината на финала е ремонтът на стълбищата, които водят към медицинския център, църквата и Професионалната гимназия по транспорт. Изградени са и две нови алеи, като по този начин е оформен обходен маршрут. Поставено е ново осветление, има подход за инвалиди.

Друга добра новина е, че сред одобрените проекти на МРРБ е и този на Общината за основен ремонт на околовръстния път за 1,6 млн. лева. Така трафикът за Русе, Попово и Търговище отново ще се изнесе извън града и няма да натоварва уличната мрежа.

Промени предстоят и в сметоизвозването. Договорът с обслужващата фирма е до март 2023 г., след което намерението е дейността да стане общинска. Така тя ще стане по-качествена и няма да се вдига такса смет, смята Йордан Цонев.

Откакто е кмет, Йордан Цонев признава, че не е поискал от нито една фирма финансова помощ за общински дела, защото се стреми да не ги натоварва и той с допълнителни разходи. Казва, че за него е важно те да са стабилни, да съхранят бизнеса си, за да осигуряват работни места. „Ние като община имаме достатъчно средства, за да осъществим това, което се планирали. Моето виждане е, че бизнесът не трябва да спонсорира една община, а отношенията да са партньорски. Трябва да си помагаме взаимно, но не и под формата, която битуваше по-рано. А и фирмите достатъчно помагат на пенсионерски клубове, сега по организацията на фестивала „Житената питка”… Земеделските производители пък поддържат детските отбори за закупуване на екипи или пък осигуряват транспорт за състезания. Под такава форма – приемам, но не и Общината да ги рекетира”, категоричен е Йордан Цонев.

Сред големите проблеми, които очертава кметът, са остарялата ВиК мрежа в селата. А в два квартала на общинския център при всеки по-силен дъжд мазите и гаражите се наводняват, включително и ДГ „Ангел Каралийчев”.

Най-голямата болка на бившия полицай е закриването на РПУ в Стражица и трансформирането му в участък. Затрудненията за служителите и неудобствата за населението вече са налице. „От ден на ден става все по-зле. Усетихме го и по изборите. Бавно се придвижва документооборотът между институциите. След 17 часа няма никой в районното управление. Община Стражица не е за полицейски участък. Ние сме с 22 населени места и с територия от 508 кв. км. По площ сме по-големи от Горна Оряховица и Лясковец взети заедно. В с. Камен вече няма полицейско присъствие и контингентът се раздвижи. Това е едно недоразумение, което трябва да се поправи”, категоричен е кметът на Стражица.

Ана Райковска

Сн. авторката и Община Стражица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *