Горещи новиниОбщество

1040 лв. събраха за строената от Колю Фичето църква в Беляковец

1040 лв. собствени средства отделиха жителите и гости на с. Беляковец за строената от Колю Фичето църква „Св. Параскева“. Парите бяха събрани на хоротека в неделния ден. „Благодарим на всички, които се отзоваха. Още преди години извършихме ремонт със средства, отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията, но църквата се нуждае от нова ограда и от фугиране на зидовете, за да се запазят. Ще предадем парите на свещеника и той ще реши за какво да и вложи. Парите не са много, но все отнякъде трябва да се започне“, коментира за в. „Борба“ кметицата на Беляковец Албена Беренска.

От основен ремонт обаче се нуждае камбанарията, чиито зидове са почернели от влагата.

Църквата „Св. Параскева“ е построена само за две години, като основният камък е положен през 1872 г. На освещаването й на 21 ноември 1874 г., точно на празника Въведение Богородично, присъствал и търновския владика Иларион Макариополски.

Красивата и достолепна каменна църква е умалено копие на прочутата „Св. св. Константин и Елена“ във Велико Търново. Проектът е на великия майстор Колю Фичето и това се знае от кондиката на храма, съхранявана в Държавен архив – Велико Търново.

Ана Райковска

Сн. авторката, архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *