Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Тържествен концерт и международна научна конференция за 10-годишнината на Институт „Конфуций“

С ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ ОТБЕЛЯЗАХА 10 ГОДИНИ ОТ ОТКРИВАНЕТО НА ИНСТИТУТ „КОНФУЦИЙ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. На сцената на МДТ „Константин Кисимов“ имаше много изненади и феерия от цветове.

С много песни и танци премина празничният концерт.

Гостите видяха танци с ветрила, музикални изпълнения, песни, както и демонстрация на бойни изкуства. Песен на китайски език изпяха и децата от ДГ „Соня“, които получиха заслужени аплодисменти от публиката. Особено вълнуващ беше специалният танц с дракон, който се прави по повод китайската Нова година.

Празничният концерт беше кулминацията на започналите през седмицата прояви във връзка с годишнината на Институт „Конфуций“ към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Сред тях бе голямата научна конференция на тема „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Форумът бе открит от ректора проф. Христо Бонджолов, а в началото му заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев връчи на директора на „Конфуций“ доц. Искра Мандова и проф. Лун Тао Старопрестолна грамота за значимата роля на Института в образователната сфера, в културния и обществения живот на старопрестолния град, а също и Почетен знак „Златна перпера“.

Зам.-кметът Нейко Генчев връчва на доц. Искра Мандова и проф. Лун Тао Старопрестолна грамота.

Сред гостите на конференцията бяха също председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, директори на училища, университетски преподаватели, учители и др.

Танцът на дракона.

„Има много посоки, но най-важната е тази на човещината, приятелството и добрите отношения. Искам да благодаря на всички, които дойдоха да ни уважат на този хубав празник по случай 10-годишнината от откриването на института. За тези години ние не само се развиваме, но и вървим смело напред. С добрата си работа вие увеличавате престижа на Великотърновския университет и искам сърдечно да ви благодаря. Желая успех на конференцията!“, каза при откриването на форума проф. Хр. Бонджолов.

Част от концертната програма.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *