Горещи новиниОбразованиеОбщество

Ученик от Гимназията по моден дизайн спечели награда от международен конкурс

Десетокласникът Кристиян Ташев от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново спечели трето място от Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“.

В тазгодишното издание на конкурса до финалния етап бяха допуснати над 500 творби на деца от 6 до 18-годишна възраст, като 32 от тях бяха наградени. Сред тях е рисунката на Кристиян Ташев, която се пребори с голямата конкуренция. Творбата му е впечатлила журито с оригиналност и идейност. Картината представлява конник, който излиза от пламъците.

Талантът на ученика е забелязан от неговата учителка по изобразително изкуство  Галя Димитрова Николова. Тя го насърчава за участие в различни конкурси. Той получи медал за III място в категорията за графика и живопис от участието си в Националния конкурс “Св. Трифон Зарезан”- 2022г. в гр. Сунгурларе. Участието му в настоящия конкурс премина и през класиране от областен кръг.

За пръв път проявата бе посветена на Международния ден за намаляване на риска от бедствия. Победителите в тазгодишното издание са излъчени от жури под председателството на Националната художествена академия. До момента от благотворителни продажби са събрани 6490 лв. – сума, която е дарена за подпомагане на децата на загинали или пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Кристиян Ташев получи наградата си във Велико Търново, тъй като не успя да присъства на официалното награждаване в София, на което гост беше министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Международният конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата” се провежда ежегодно от 2002 година. Обявен е за добра практика в превантивната работа с деца и подрастващи от ЕК. Журирането на рисунките се осъществява от преподаватели от Националната художествена академия и преподаватели в областта на изобразителното изкуство. През годините в Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ са участвали творби на деца от Сърбия, Гърция, Азербайджан, Сирия, Иран, Ирак, Индонезия, Китай и Малайзия.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *