Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

На храмовия празник в Дъскот осветиха новото знаме на селото и откриха обновена детска площадка

В троен се превърна храмовият празник в село Дъскот – денят на българския светец Йоан Рилски Чудотворец. Кметството организира курбан по случай 140 години от създаването на храм „Свети Йоан Рилски“, официална церемония по освещаването на новото знаме на селото и откриването на възстановената зона за игри и отдих в обществен парк, близо до центъра на селото.

Протойерей Димитър и отец Давид отслужиха водосвет за здраве и осветиха знамето на селото, а в церемонията се включиха и Дванадесети ученически гвардейски отряд при СУ „Бачо Киро” – гр. Павликени. Официални гости на тройния празник бяха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметове и кметски наместници на съседните селища, директори на детски градини и училища от общината и др.

„Състоянието на 140-годишния ни храм е доказателство за непрестанните грижи от жителите в нашето село. От днес насетне те ще имат и официален символ. А за децата в с. Дъскот вече е осигурено необходимото пространство за безопасни игри“, каза кметският наместник на Николай Митев.

Строежът на храм „Св. Йоан Рилски” е завършен на 19 октомври преди 140 години и още тогава е осветен от Търновския митрополит Климент. Храмът функционира пълноценно до 1944 г., след което дейността му запада. През 2010 г. църковното настоятелство в село Дъскот кандидатства по европроект за реконструкция и ремонт на църквата. Същата година църквата е обявена за паметник на културата с категория местно значение. Три години по-късно проектът е изцяло реализиран.

През 2018 г. по инициатива на тогавашния кмет Петър Кънчев е входирано предложение кметско наместничество село Дъскот да създаде свое собствено знаме. На светлосин фон на него е извезан гербът на селото, който е с формата на щит, с изобразени върху него житни класове. В средата му са трите хълма, на които е разположено селището. Дъбовите листа и жълъдите олицетворяват гористата местност, съществувала по време на създаването на селото. Вероятно от нея са правени дъски, откъдето идва името на селището – Дъскот. В горния край върху трикольорната лента е изписано името на селото.

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов и кметският наместник Николай Митев официално откриха и нова детска площадка на стойност близо 15 хил. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *