Горещи новиниОбщество

Елена знае как да посреща гости, над 25 хиляди са на Празника на еленския бут (СНИМКИ)

Дим от скари с апетитни мезета, които аха да затулят небето над Елена, стотици красиво наредени еленски бутове, щандове на всяка крачка с всевъзможни изделия на местни и гостуващи занаятчии, кулинарна изложба, демонстрация на тънкостите на касаплъка, известни изпълнители и над 25 хиляди души от цялата страна, които хапват, пийват и се веселят. Такава е атмосферата в балканското градче, което празнува деветия Празник на еленския бут, организиран от  Община Елена и местния Съвет по туризъм. Разбира се, прочутият деликатес с уникален вкус е в центъра на грандиозното събитие, но местните производители показват и още много продукти със запазената марка на града – свинското филе, великолепният с качествата си пчелен мед, сиренето и кашкавалът, гъбите и билките от еленския балкан.

 

Елена знае не само как да празнува, но и да посреща гости от близо и далеч, предлагайки уют и забавления. По думите на кмета Делян Млъзев легловата база в околността е пълна на 100 %, а местата са заети от преди седмица. Още от първия Празник на еленския бут през 2012 г., той придобива огромна популярност и става един от най-обичаните есенни празници около Димитровден, които привличат хиляди посетители. Защото този празник не е само кулинарен, но тук си дават среща и съхранените обичаи и занаяти.

Още от ранна утрин скарите бяха запалени и народът заприижда към центъра на града, отреден за място на тридневното веселие.

Производителите на еленския бут се бяха приготвили и около щандовете им бързо се заизвиха огромни опашки от желаещи да си купят, нищо че цената е средно 35 лв. за килограм на бут без кост. Филе „Елена”, различни видове суджуци и луканки, кълцана наденица с праз, домашна сланина и още много други месни продукти също привличаха нетърпеливите клиенти. Петима са вече производителите на еленския бут – „Билтранс”, Трухчеви, „Еленски балканджии”, а по-новите са веригата „Царица Елена” и „Родопа – Горна Оряховица”. Всички те предложиха отлежала и качествена продукция, приготвена от преди 2-3 години. „Заповядайте! Тук се купува – там се опитва. Снимките са без пари”, с усмивка канеше Иван Трухчев.

Еленските бутове, които беше изложил, са отлежавали година и половина – две. „За хубавата стока винаги се намират клиенти. Най-важен е климатът при нас, който спомага за запазването на този вкус. 45 дни държим бутовете в сол, после се измиват, стоят на проветриво място и отлежават година и половина. Не ползваме изкуствена вентилация, ние си ги държим в плевника. Няма определена бройка на бутовете, които залагаме за месец, зависи от пазара. Сега, на празника, се намират хора и купуват и цели бутове – от по 8-10 кг. Приготвили сме и филе „Елена”, и врат по наша рецепта. Работим само с българска стока, караме прасетата от Търговищко, Силистренско, защото в нашата област няма достатъчно”, разказва Иван Трухчев. Наблизо пък синът му Мартин приготвяше на скарата еленски бут, свински уши, кебапчета и кюфтета, домашна наденица и осолена сланина запечена на скара. А в неделя, заедно с Дани Спартак ще готви боб с еленски бут и манатарки, както и млечна баница със сирене и отново с манатарки.

Празникът официално бе открит с „добре дошли” и пожелание за приятни забавления от кмета на Елена Делян Млъзев.  На сцената до него бяха и народният представител Димитър Николов, областният управител Георги Гугучков, заместникът му Станислав Николов, кметът на Златарица Михаил Ганев, Стоян Марков – зам.-кмет на Сливен и др.

След кратката церемония изброените официални лица веднага бяха въвлечени в кулинарно предизвикателство, като трябваше да нарежат тънко и майсторски да аранжират еленски бут, сирене и кашкавал. Арбитър бе майстор – готвачът  Ангел Долапчиев от Елена. Той е на почти 50 години, работи занаята от 1991 г. и е обиколил всички местни заведения. 20  години е работил и в американска круизна компания, в която е повишаван 10 пъти.

А в другия край, около Бакаловата къща бе не по-малко интересно.  В богатата кулинарна изложба на майстори от еленския край посетителите можеха да опитат най-различни баници, сладкиши, соленки и какво ли не още, направено по домашни рецепти на нашите баби. Хора се трупаха и около томболата, с цена 5 лв. на билетче и разнообразни награди,   подредени красиво в отделен кът. Там бе и една от най-големите атракции – възстановката „Гостоприемство по балканджийски”, която привличаше погледите на струпалите се хора. В единия край бе отрупаната с мезета и вино софра, а край огъня стопанката тъкмо слагаше кървавицата в котела да ври.

Разбира се, отново скари и цвъртящи апетитни мръвки. Там бяха и тримата баш касапи на Елена – Здравко Златев, Антон Антонов и бай Мишо, които показаха тънкостите на касаплъка.

„Прасето вече е опърлено. Главният касапин вече е наредил главата, крачетата, филето и бонфилето и сега ще оформим бутовете и сланината и чакаме да дойдат гостите. Навремето бутовете, кожата са се осолявали добре, защото е нямало фризери и се редели в качета. Стои така 40- 50 дни”, обяснява Здравко Златев, който научил всичко от 84-годишния си дядо, заклал над 2000 прасета през живота си. А самите гости пристигнаха с настроение до Бакаловата къща в шествие, водено от музикантите на оркестър „Карандила”.

На сцената пък звучаха в същото време македонските песни на Володя Стоянов.

Концертите продължават до късно вечерта с изпълненията на самодейците на НЧ „Нива – 1898”, с. Балван, Мария и Магдалена Филатови и сръбската звезда Бобан Здравкович.

Вторият ден на Празника на еленския бут 2022 завършва с заря, но и в неделя програмата е твърде интересна. Тогава гостува с кулинарно шоу Дани Спартак, а в 12 часа всички са призовани да се хванат на хорото с музиката и песните на самодейните състави от Елена.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *