Общество

Мъфини, шоколадови топки и пасти с картофи показаха в Добри дял

 Кулинарно-фолклорният празник на картофа в лясковското село се проведе за шести път

Шести празник на картофа и картофените гозби организираха жители и гости на лясковското село Добри дял. По традиция денят, в който добридялчани отреждат специално внимание на зеленчука, е съпътстван и с много веселие и забавна музикална програма. Фестът се провежда през есента и в него с удоволствие се включват малки и големи певци, танцьори и кулинари. Той се организира от водещите институции в селото – кметството, местното читалище „П. Р. Славейков-1903“ и опитните в кулинарията възрастни дами от пенсионерския селски клуб „Еделвайс“, с подкрепата на Община Лясковец.

Задължително условие е в празника всеки да се включи с ястие, приготвено с картофи, като едни залагат на автентичните гозби по известни нашенски рецепти, а други с много креативност създават модерни на визия и вкус ястия – различни картофени салати, предястия, мъфини и какво ли не. Тази година в съревнованието се включиха 23 ястия, дело на кулинари от селото домакин, а също и от Къпиново и Горски Сеновец.

Есенният празник бе открит от председателя на читалището Ганчо Куруджиков. Поздравления към самодейци и кулинари отправиха кметовете на община Лясковец и село Добри дял д-р Ивелина Гецова и Стоян Стоянов.

Във фолклорната програма на добридялска сцена участваха със свои песенни и танцови изпълнения самодейни състави от Габрово, Горски Сеновец, Поповци, Шемшево, Къпиново.

Докато тече музикалната програма, се провеждаше конкурсът за избиране на най-вкусни и най-красиви ястия. Журито беше с председател Катя Райкова и членове Петя Стоянова и Ганка Василева. Единодушно за най-вкусно бе избрано ястието „Снежни картофени топки“ на Марийка Буюклиева. На второ и трето място са ордьовър „Слънчоглед“ на Ганка Петрова и „Картофени мъфини“ на Виолета Куруджикова. При десертите овациите са за умението на Марияна Стоянова, създала „Картофени шоколадови топки“. „Шоколадови пасти“ на Атанаса Куруджикова и „Ореховки от картоф“ на Велислава Иванова са на второ и трето място в класацията  за сладкиши от картоф. Визуалното оформление на картофена салата „Ежко Бежко“ на младите кулинарки Крисия и Иванина Георгиеви им донесе награда в категория „Визия“. Именно те са и най-младите участници в надпреварата. Най-възрастният участник – 74-годишната Атанаса Куруджикова – също получи поощрение от организаторите. Имаше и награда за цялостно представяне и тя бе присъдена на Живка Иванова за включването й в конкурсната надпревара с три на брой картофени произведения. За пръв път бе излъчена и Специална награда на кмета на селото Стоян Стоянов, която беше връчена за атрактивно представяне Атанаса Куруджикова за нейното картофено руло.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *