Горещи новиниКултура

Посланикът на Обединеното кралство идва за изложба във Велико Търново

Експозицията е по истории на жени, преживели насилие

Посланикът на Обединеното кралство Н. Пр. д-р Роб Диксън идва във Велико Търново на Димитровден, за да се включи в откриването на изложбата „Пробуждане между редовете“. Тя ще бъде открита на 26 октомври от 18.00 часа в хана „Хаджи Николи“ на Самоводската чаршия.

Експозицията е дело на фондация Emprove. Събитието ще съчетае визуалното изкуство с литературно четене, среща с вдъхновяващата общност на #ЖенитеSurvivors и с екипа на филма „Жените наистина плачат“. Изложбата събира в една кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит на истории, написани от жени, преживели насилие.

Изложбата е кулминационна точка от поредица артсъбития. Серията стартира с курс по творческо писане, последван от литературно четене пред публика и завършва с картинна изложба, за да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват. Гостуването на изложбата във Велико Търново се осъществява с подкрепата на Британското посолство в България и с почетното присъствие на Н. Пр. д-р Роб Диксън.

А #ЖЕНИТЕSURVIVORS Е ПЪРВАТА ПО РОДА СИ БЪЛГАРСКА ОБЩНОСТ, СЪЗДАДЕНА ОТ ЖЕНИ, УСПЕЛИ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ ЕМОЦИОНАЛНО ИЛИ ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ И ПОЕЛИ КЪМ ПРОМЯНА И НОВ ЖИВОТ. В края на миналата година с подкрепата на Британското посолство в България #ЖенитеSurvivors преминаха професионален курс по творческо писане при британските автори д-р Уил Бъкингам и д-р Хана Стивънс от Wind&Bones. Като резултат бяха създадени близо 30 микроистории в жанра флаш фикшън с „Пробуждането“ като водеща тема. Жените имаха възможност освен да придобият ново умение, и да излеят душата си в писмена форма по един деликатен и красив начин.

Финалните разкази са редактирани от писателите Уил Бъкингам и Хана Стивънс в английските им версии, а на български от Надежда Радулова и Силвия Иванова с коректор Ива Колева.

В проекта „Пробуждане между редовете“ вземат участие редица наши популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти. Те получиха по една или повече истории, които впоследствие всеки от тях претвори в картина по дадения му разказ.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *