С 2,8 млн. лева подменят ВиК мрежата на Козаревец и Драгижево

Община Лясковец има проектна готовност и кандидатства за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата в селата Козаревец и Драгижево. Става дума за най-компрометираните участъци с най-много аварии в двете населени места. Европейските пари трябва да дойдат от програмата „Развитие на селските райони“.

2,1 млн. лева за 5241 метра ще струват ремонтът и рехабилитацията на част от водопроводната мрежа в Драгижево. За Козаревец по проекта са нужни 700 044 лв. за 2738 метра амортизирани водопроводи. Всички участъци предварително са съгласувани с „ВиК Йовковци“.

„Аз съм оптимист, че Община Лясковец ще бъде одобрена, защото сме изпълнили всички критерии на програмата по изготвяне на проектите. Сред най-важните са, че селата са с население под 2000 души и годишно в тях се случват над 5 ВиК аварии, всъщност много повече. И макар че кандидатстват всички общини, позволява повече проекти да бъдат одобрени. Имаме шанс, надявам се и процедурата да мине по-бързо, защото финансовият ресурс на програмата е по стария програмен период“, коментира за „Борба“ директорът на дирекция „Териториално устройство, общинска собственост и европейска интеграция“ инж. Милко Минев.

Община Лясковец има изготвени проекти още от 2016 г. за всички населени места без общинския център, но финансовият ресурс на програмата едва ли ще стигне за всички. След отпускане на финансирането ще бъде обявена и обществена поръчка за изпълнител.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *