Народно читалище „Паисий Хилендарски” в Масларево празнува 120-годишен юбилей

ЧИТАЛИЩЕТО В МАСЛАРЕВО ПРАЗНУВА 120-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ с тържество и участие на много самодейни състави. Специален концерт изнесе фолклорна формация „Полянци”, а гост бе кметът на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров.

Годишнината се чества по спомените на учителя Александър Попиванов, друго веществено доказателство за просветното и културното дело на селото няма. Началото на духовното развитие започва с откриването на килийното училище през 1857 г. До 1900 г. само един младеж от Масларево – Александър Попиванов, отива да учи в Търново и завършва средно образование. През 1902 г. става учител в родното си село и ентусиазиран, с младежка жар се заема с културното развитие на съселяните си. По това време в Масларево не е имало читалище. Вестници, книги и списания били голяма рядкост. Александър Попиванов като местен учител, подпомогнат най-вече от Христо Цачев от гр. Сопот, също учител в Масларево, прави първите опити за създаване на читалище в селото. Най-напред те се залавят да организират вечеринки с учениците, правят театрални пиеси с прогресивно съдържание. Александър Попиванов казва в своите спомени, че първото представление било през 1902 г. С Цачев играли Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Ильо войвода. Събрали 120 лв., които отделили за построяване на читалище.

През 1932 г. е построена нова сграда на училището, а наред с нея и гимнастически салон. Макар читалището да развива немалка дейност, то няма салон за театрални представления, събрания и увеселения. По предложение на прогресивната общественост в селото директорът на училището Димитър Чанев поема инициативата за довършване на гимнастическия салон и превръщането му в театрален. Направена е съвременна сцена с голяма завеса, нарисувана от художника Петър Русев от Плевен. На 7 януари 1937 г. салонът е открит тържествено и е изнесена първата пиеса на неговата сцена. През 1959 г. читалището се сдобива със своя собствена сграда. В нея се изнасят пиеси от местни театрални групи. Наред с тях на масларевска сцена играят театрите от В. Търново, Русе, Разград и други градове.

И така читалище има и до днес. Библиотечната дейност е една от основните дейности в него. За доброто обслужване на читателите през годините са се грижили щатните библиотекари Станка Стефанова, Георги Евдокимов Колев, Невяна Георгиева, Борка Тодорова, Недка Тотева, Таня Маринова. През 120-годишната история на читалището са съществували и работили различни групи и колективи – битова група с ръководител Мария Кулаиванова, театрален колектив, воден от Димка Паришкова, Христо Тодоров, Неделчо Илиев, танцов състав, ръководен от Станчо Николов, Илия Йорданов Енчев, Стефан Илиев, духова музика и нейните наследници оркестър „Настроение” с ръководител Кирил Живков Младенов, танцов състав за автентичен фолклор с отговорници Пенка Маринова и Недка Димитрова, състави по художествено слово и естрадно-сатиричен състав.

И в момента съществува група за автентичен фолклор с ръководител Петранка Маринова и певческа група „Зорница” с ръководител Снежанка Златинова, които участват и печелят много фестивали. На празника бяха почетени всички бивши председатели и секретари, като им бяха връчени поименни плакети за приноса им в развитието на читалищната дейност през годините – председателите Милка Раева, Милена Василева, Пенка Маринова, Веска Николова и секретарите Таня Маринова, Недка Тотева, Станка Стефанова, Борка Тодорова.

„През последните години беше извършен и ремонт на сградата на читалището. Борим се да създадем и спортна зала. С ограничените средства, с които разполагаме, се опитваме всяка година да закупуваме нови книги за любителите на четенето. Опитваме се да поддържаме духа на жителите в селото с организиране на празници по случай Бабинден, Трифон Зарезан, 8 март, 24 май, Великден, 1 юни, Еньовден и Нова година”, споделя председателят на читалището Йовита Дълбокова. Тя е на този пост трети мандат и има ферма за земеделие в селото. Секретар на читалището е Звезделин Досев.

Преди няколко години в Масларево започнаха да се заселват и доста чужденци, които също се опитват да участват в живота на селото и намират своето място в читалището. Изучават български език с помощта на Анета Джингарова и Жени Зашева. Участват и в празниците, които се организират. Всеки четвъртък има сбирка на клуб „Патиланци”, в който децата се занимават с различни дейности по интереси, игри, песни и танци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *