Понякога евтиното излиза скъпо: Групи във Фейсбук заобикалят брокерите във Велико Търново

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ ГРУПИ ЗА ПРОДАЖБА НА ИМОТИ БЕЗ ПОСРЕДНИК ВЪВ ФЕЙСБУК ВЕЧЕ НАБРОЯВАТ ОБЩО НАД 15 000 ПОТРЕБИТЕЛИ. Всеки ден там се публикуват обяви за продажба на имоти, което заобикаля задължителните комисиони на брокерите във Велико Търново.

Групите са със сходни имена и са създадени преди 5 години именно с цел да облекчат желаещите да продадат или купят имот, спестявайки солидните такси при сключване на сделка чрез брокери.

Правилата са за всички, обявите трябва да са с посочена цена и задължително да имат снимка. От тях се възползват много хора, които продават имоти, а и такива, които търсят да си купят жилище изгодно. Сред публикациите има такива за продажба на магазини, гаражи, вили и всякакъв вид недвижимо имущество.

Освен за продажби в групите се допускат обяви и за наеми, от които също се възползват много хора.

Една от големите групи за продажба на имоти във Велико Търново.

СПОРЕН ОБАЧЕ Е ВЪПРОСЪТ ДОКОЛКО ПРЕЗ ТАКИВА ГРУПИ КУПУВАЧИТЕ МОГАТ ДА СПЕСТЯТ ПАРИ. В много случаи вместо да им излезе по-евтино, се оказва, че подобни имоти се предлагат на много по-ниски цени през агенциите. Самите брокери дават напътствия на продавачите какви са разумните стойности, на които да обявят имотите си. А в групите няма никакви ограничения, всеки сам определя цената на имота, който продава.

Така уж евтиното може да излезе скъпо, затова съветът на специалистите е, когато някой иска да купи имот през частна обява, да провери дали същата къща или апартамент вече не са обявени на по-ниски цени.

Друг плюс на брокерите е, че познават недостатъците на имотите. По-опитните и съвестни агенти споделят тези подробности с бъдещия купувач, за да не уронват престижа на агенцията, в която работят. Това създава доверие сред клиентите, които и в бъдеще им се доверяват за сделки с недвижими имоти. От друга страна, без посредниците договарянето на цената е по-лесно и купувачът може да настоява за нея директно пред собственика.

ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ХОРАТА ИМАТ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ СИ И САМИ МОГАТ ДА ПРЕЦЕНЯТ КОЯ Е НАЙ-ИЗГОДНАТА СДЕЛКА ЗА ТЯХ – ТАЗИ С ПОСРЕДНИК ИЛИ БЕЗ. Днешните възможности за публикуване и споделяне на обяви допълнително помагат както на продавачите, така и на тези, които искат да купуват. Но и с информацията трябва да се внимава, защото снимките понякога лъжат. Целите на продавача и купувача са различни, обясняват специалистите. Единият продава имота си, без да се интересува от състоянието му, а другият иска да го купи и да знае всички подробности за него.

Михаил МИХАЛЕВ

5 thoughts on “Понякога евтиното излиза скъпо: Групи във Фейсбук заобикалят брокерите във Велико Търново

 • 26.10.2022 в 20:14
  Permalink

  Всеки средно интелигентен и грамотен човек /защото не са малко вече тия групи, който не може и да четат/ може да се справи без посредническа фирма да закупи апартамент или помещение. Разбира се ако имаш време и голям бюджет /наследство/ може да отидеш при посредник.

  Отговор
 • 26.10.2022 в 20:47
  Permalink

  Ха, ха, ха, брокерите са останали без работа и сега се опитват да дават глупави съвети

  Отговор
  • 27.10.2022 в 6:51
   Permalink

   Тези измамници, трябва да ги забранят със закон .Без никаква свършена работа вземат от куповача и продавача по 5 процента, а цялата работа е при нотариуса, единствено което правят е да сключват предварителния договор

   Отговор
 • 27.10.2022 в 6:41
  Permalink

  Айде стига щуротии, точно брокер ме завлече да купя апартамент продаден на няколко човека и изгорях с 50 бона, пазете се от фалшиви строители и проверявайте винаги собствеността и тежестите.

  Отговор
  • 11.11.2022 в 13:10
   Permalink

   Личи на писалите по-горе , че никога не са правили сделка с недвижим имот , но си позволяват да нападат агенциите за недвижими имоти. При нормалните за такъв вид сделка освен юридическата страна , много по съществена е финансовата . Провеждането на пазарлъците , водещи до формирането на приемливата и за двете страни крайна цена , начините на плащане , описа на вещите , оставащи при новия собственик и т.н. и т.н. са задълженията на Агенциите , заедно с подсигуряване на необх. документи , изясняване на наследниците и една камара други условности , за изясняване на които хонорара на един адвокат , който си спестявате , сравняване на няколко сходни търсения – айде чао и слушайте разума и опита.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *