„Реформата в МВР” прокуди Марин Маринов в Трявна, след като управлението стана участък

Полицейският началник на Полски Тръмбеш си тръгна от областта след 17 г. служба и много награди

 

АБСУРДНАТА РЕФОРМА В МВР, НАЛОЖЕНА ОТ БИВШИЯ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР Бойко Рашков, прокуди началника на полицията в Полски Тръмбеш да отиде на работа в друга областна дирекция. От броени дни гл. инсп. Марин Маринов е началник на група „Криминална полиция” в полицейското управление в Трявна. Той е напуснал по собствено желание дирекцията във Велико Търново. 39-годишният полицай от кариерата и юрист с много награди избра новото място, след като полицейското управление в Полски Тръмбеш бе превърнато в полицейски участък това лято със заповед на министъра и благословията на началниците от старата столица. На неговото място временно е назначен криминалистът инспектор Красимир Христов, който ще управлява до провеждане на конкурс за вакантното място на началник на участъка.

МАРИН МАРИНОВ Е ОТ ХОРАТА, ЗА КОИТО СЕ КАЗВА „местен, свестен и известен”. Той е от Раданово, където живеят родителите му, а баща му сега е кмет на селото. Съпругата му Димитрина Маринова е разследващ полицай във В. Търново, а двамата се срещат в Академията на МВР и оттогава са семейство. Имат две деца и живеят в областния град, откъдето Маринов пътуваше до работното си място, за което плащаше от джоба си, както всички останали пътуващи полицаи в МВР. Всички знаят колко трудно се създават кадрите във вътрешното министерство и е трудно да осмислиш как е възможно да оставиш човек с възможности и амбиции да си тръгне от твоята дирекция. През последните десетилетия почти няма други подобни случаи в ОДМВР, когато полицейски началник да напусне сам и без натиск, при това местен кадър.

НА ТРЪГВАНЕ МАРИН МАРИНОВ С ТЪГА НАПИСА В СВОЯТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА: „…17 години професионален труд в ОДМВР Велико Търново, с благодарност към моите колеги, с които рамо до рамо вряхме в дълг към ценностите на полицията! Пренасочвам сили, дух, амбиция и професионализъм в съседство, в ОДМВР Габрово. Благодаря на приятели и колеги, с които работихме заедно, а вярвам и че занапред ще е така”. Освен всичко друго зад тези думи се крие и още нещо – началниците в Габрово успяха да запазят полицейските управления в Трявна и Дряново, макар инфраструктурата и територията да са несравними с тези на община Полски Тръмбеш. Освен това жителите на общините Трявна и Дряново са по-малко от тези на Полски Тръмбеш. Но там МВР има управления, а не участъци.

Последната снимка на Марин Маринов в кабинета му в Полски Тръмбеш.

БУНТЪТ ОТ ЛЯТОТО В ОБЩИНАТА БЕШЕ „БУРЯ В ЧАША ВОДА”?

 

ПРЕЗ ЮНИ ЖИТЕЛИТЕ НА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗАТВОРИХА ДВА ГЛАВНИ ПЪТЯ в знак на протест срещу закриването на полицейското управление и превръщането му в участък. Така направиха и в Стражица, където сега също има само участък. Бунтът в Полски Тръмбеш обаче се оказа „буря в чаша с вода”, защото Върховният административен съд отказа да образува дело против заповедта за закриване на управлението на министър Рашков. Делото бе заведено от Инициативния комитет с председател общинският съветник Светлин Гърбузанов, а на бунта Мая Манолова обяви, че нейни адвокати поемат случая в съда.

С ОПРЕДЕЛЕНИЕ ОТ 11 ЮЛИ 2022 Г. ВАС ОТКАЗВА ДА ОБРАЗУВА ДЕЛО, защото оставя жалбата без разглеждане. Според документа отказът може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС. Според особеното мнение на един от членовете на състава казусът подлежи на нова жалба по подсъдност пред Великотърновския административен съд като първа съдебна инстанция. Във въпросното особено мнение обаче се казва още: „…в случая тази заповед не е издадена при упражняване на конституционните правомощия на министъра по ръководство и осъществяване на държавното управление, аргумент за което е и липсата на позоваване в нея на чл. 108 от Конституцията на Република България, или на правомощията на министъра по чл. 33, т. 1 и 2 от ЗМВР, касаещи провеждането на държавната политика и концепциите на държавно управление”.

След това Инициативният комитет подава жалба до Административния съд във В. Търново, но тя също е отхвърлена, защото нямало правен интерес. След това жалба пак до ВАС. Очаква се върховните съдии да се произнесат до броени дни.

Така засега този казус няма съдебно развитие, но битката продължава. Решението на МВР за закриване на полицейското управление в Полски Тръмбеш бе взето без становище и дори мнение на местната изпълнителна власт, която научи за министерската заповед случайно. На това дали му се казва демокрация, разчистване на сметки, отношение към определена община или нещо друго? Във всеки случай хората от общината хич не са доволни от промяната и това да имат участък вместо управление. След 17 часа няма полицаи в участъка, подаването на сигнал за престъпление е трудна работа, проблемите с документите също набъбват, по селата пък въобще не може да се говори за полицейско присъствие, а в същото време заявителските материали се увеличават. Вече има и множество други случаи, които доказват неефективността на реформата. За нея сега се пази мълчание в държавата, която има по-големи проблеми след явно поредните неуспешни предсрочни избори за редовен парламент.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

2 thoughts on “„Реформата в МВР” прокуди Марин Маринов в Трявна, след като управлението стана участък

 • 26.10.2022 в 9:19
  Permalink

  Двамата измислени депутати на ПП спаха по време на битката на хората от Община – Полски Тръмбеш
  да запазят полицейското си управление! Както и битката на хората от Стражица! Пак си ги избирайте след няколко месеца тия хубавци! Единият от тях всъщност може и да е спазарил закриването на едно от двете управления – зер, районът му на действие в професията, която упражняваше преди депутатстването си, е Община – Дряново! Случайност?! А стига, веееее …………. А Маринов беше най-добрият шеф на управление в областта ни!

  Отговор
 • 27.10.2022 в 15:17
  Permalink

  Уважаема г-жо Сукова, желаете ли да чуете друго мнение относно г-н Маринов?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *