Горещи новиниКултура

„Керван за гарвани“ на Емине Садкъ напълни Регионалната библиотека „П.Р. Славейков“

Авторката представи второто издание на дебютния си роман пред търновска публика

 

„Керван за гарвани“ на Емине Садкъ напълни фоаето на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново. Интересът към второто издание на дебютния й роман беше и добро начало за представянето на книгата, в което се включиха писателката Йоанна Елми и зам.-кметът Нейко Генчев, който обаче беше на срещата в ролята си на издател. Емине Садкъ беше във Велико Търново по покана на Студентския съвет, а срещата беше открита от бившия му председател Александър Узунов.

„По някаква причина реших да свия на връщане в друга пресечка. И пред един бар стоеше едно момиче, което гледаше нещо към небесата. И много ми заприлича на нея. Приближих се и я попитах дали е Емине Садкъ. И аз толкова исках да я срещна, че реално я материализирах“, разказа за първата си среща с авторката Йоанна Елми. Именно тя прочете откъс от книгата, в която след чутовна реч за състоянието на българското общество главният герой повръща върху директора на училището, в което той самият е учител по география. И то по време на неработен банкетен ден в чест на преподавателя.  В краткия роман на практика има всичко, включително любимия за съвременна България европроект, около който се върти и действието на романа. Първата част от книгата разказва именно последния ден от стария живот на учителя Тодоров, който после започва да опознава света по друг начин.

„За мен повръщането е акт на изкарване на отровата от себе.  И най-вече повръщането върху директора, върху тялото, което тероризира доста невинни хора и паразитира на гърба на цялата система. Беше толкова забавно главният герой да има смелостта не да каже, а да  изкаже това  чрез собствените си течности“, споделя Емине Садкъ. А главният герой тръгва към новата си съдба от малък пазар в малко градче, където купува стара плоча на „Пинк Флойд“ за 50 стотинки. След което той се събужда и признава пред себе си, че е имал някакви надежди през 90-те години и е живял с илюзията, че нещо ще бъде променено.

„След това нашият главен герой Тодоров тръгва на стоп. И тогава започва да опознава нашата България, която е толкова фрагментирана и чужда сама на себе си, чужди сме един на друг. И той лека полека  попада в парадокса да опознава България като  учител по география“, сподели Емине Садкъ.

Авторката беше похвалена и от Нейко Генчев, който постави книгата й в топ пет на най-добрите, които са издадени от „Фабер“ сред всички над 4000.

Емине Садкъ е родена през 1996г. в Дулово, но израства в Исперих. Тя обаче е свързана с Велико Търново, защото завършва средно образование в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, а след това „Връзки с обществеността“ във Великотърновския университет. Именно като студентка печели 42-то издание на Националния конкурс за студентско творчество на Шуменския университет на името на Боян Пенев. Наградата е издаване на книга, след което „Керван за гарвани“ тръгва за пръв път към читателите.

За второто издание Емине Садкъ подготвя и предговор, в който обяснява, че първата книга излиза като своеобразна пънкарска чернова. Автор на новата корицата е Екатерина – Мария Миткос, редактор е Азиз Таш, а коректор – Милена Йовчева.

На срещата присъстваха директорът на РБ „П. Р. Славейков“ доц. Калина Иванова, зам.-директорът д-р Иван Александров, великотърновски автори, студенти и учители.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *