Свят

В Япония 178 души с еднакви име и фамилия се събраха на едно място за световен рекорд

Никога не е лесно да запомните имената на всички хора, които срещате на парти, освен в Токио, където всички 178 гости се казваха Хироказу Танака – съименниците се обединиха в желанието си да поставят рекорд, предаде АФП.

Целта бе да подобрят постижението, поставено от 164 жени с име и фамилия Марта Стюарт.

Всички Хироказу Танака – от 3-годишното дете до 80-годишен мъж, пристигнал специално за срещата от Ханой, Виетнам – облякоха еднакви тениски с имената си и останаха заедно в театрална зала в продължение на 5 минути, както изискват правилата на Книгата на рекордите на Гинес. Това е едно от условията за признаване на постижението.

Организаторът на инициативата, разбира се, се казва Хироказу Танака (53 г.). В продължение на години той полага усилия за реализацията й, но признава, че е претърпял два провала. Идеята му датира от 1994 г., когато по новините чул за успехите в бейзбола на свой съименник и изпитвал „огромната радост“.

За да бъдат различавани 178-те Хироказу Танака, всеки от тях получи псевдоним, вдъхновен от хоби, професия или любимо ястие.

Досегашният световен рекорд за „най-голямо събиране на хора с еднакви име и фамилия“ бе поставен от 164 дами, наречени Марта Стюарт. Те се срещнаха през 2005 г. в Ню Йорк, на снимачната площадка на телевизионно шоу на съименничката си, припомня АФП.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *