КултураЛясковец

Самодейци от Лясковско предизвикаха фурор на 10-дневен фолклорно-кулинарен фест в Румъния

Деца и възрастни самодейци от лясковските читалища се включиха в голям есенен фестивал, който се проведе в Румъния. Местните фолклорни колективи бяха посрещнати лично от кмета на побратимения на Лясковец румънски град Виделе – Николае Бъдъною. В десетдневния фолклорно-кулинарен форум танцуваха младите таланти от лясковския състав „Лудо младо“ при НЧ „Напредък-1870“ с художествен ръководител Павлина Кълчишкова, пяха и певческите колективи от Мерданя и Драгижево – Женски народен хор при НЧ „Развитие1902“, ръководен от Красимира Колева, и Детска фолклорна група „Китчица“ с ръководител Стефан Желязков. В изявата с кулинарен щанд участваха и дамите от пенсионерски клуб „Здравец“, село Козаревец, предвождани от председателя Дочка Габровска.

Есенният фестивал във Виделе бе заключително събитие от поредицата изяви, реализирани от румънска страна по общия проект за трансгранично сътрудничество „Приказки за култура, история и природа“, който се изпълнява от двата побратимени града. Част от дейностите е развиването на трансграничен туристически продукт, базиран на местни традиции, бит, поминък, занаяти, природно и културно наследство на двата региона.

В събитието бе направен обмен и по линия на българската и румънската кухня, като местните и румънските кулинари се включиха в празника „Балканско барбекю“. Кулинарната група от Козаревец презентира български традиционни ястия, питки, баници и зеленчукови и плодови консерви – сладка, конфитюри, туршии, кьопоолу, лютеници и други, представяйки Лясковския регион като наследник на прочутите градинари.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *