Екокът с биоградина създадоха в детската градина в Бяла черква

Екокът със съоръжения за игра и биоградина беше официално открит в двора на детска градина „Атанас Неделчев“ в град Бяла черква. Лентата на новия обект прерязаха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, директорът на забавачката Весела Стойкова и кметът на Бяла черква Албена Тодорова.

Проектът е реализиран в рамките на националната кампания „Обичам природата – и аз участвам“ на тема „Зелена класна стая – към природата с любов“ на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Общата му стойност е 8042 лева.

Направени са две беседки с маси и пейки, детска люлка и комбинирано съоръжение, предназначени за обучение сред природата, за отдих и занимателни игри на открито. Създадена е достъпна среда и е улеснен достъпът до беседките за деца с двигателни затруднения.

Изградена е биоградина, в която са засадени билки и подправки.

Монтирани са кошчета за разделно събиране на отпадъците и два компостера за получаване на биоразградима маса, която по-късно ще се използва за наторяване на билките и подправките в биоградината.

С дейностите, заложени по проекта, ще се даде възможност на децата да преоткрият тайните на природата чрез различни преживявания и да формират трайни навици и умения за здравословен живот, екологична култура и поведение. Децата ще влязат в света на природата, ще имат възможност да я опознаят, обикнат и ще се научат как да се грижат за нея и да я опазват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *