Култура

Комедията „Скакалци“ е златното сечение между проблемите и забавлението

Премиерата на елегантно осъвременената пиеса по Ст. Л. Костов е след броени дни

 

„Скакалци“ по Ст. Л. Костов е осмото премиерно заглавие в юбилейния за МДТ „Константин Кисимов“ сезон и очаква с нетърпение срещата си с публиката. Премиерата на спектакъла е на 3 ноември от 19 часа в голямата зала на театъра.

Режисьор е драматургът, сценарист и водещ на предаването „Рецепта за култура“ по БНТ Юрий Дачев, който за първи път поставя пиеса на великотърновска сцена. Сценограф и художник на костюмите е Ханна Шварц, хореографията е дело на Катя Богданова, а музиката, писана специално за спектакъла, е на Петър Атанасчев. Последно тази пиеса е играна преди 7-8 години в Сатиричния театър с великата Стоянка Мутафова.

По повод премиерата режисьорът, директорът на театъра Васил Вълчев и актьорите говориха пред медиите за пиесата, репетиционния период и подсказаха какво да очакват зрителите.

„Радостен и благодарен съм за тази среща и това не е само учтивост. Имахме щастлив репетиционен период с тези актьори и се разбирахме. Защо избрах „Скакалци“? Това е не много популярна като „Големанов“ на същия автор класическа комедия, но с достатъчен съвременен заряд, не е омръзнала на публиката и звучи актуално. „Скакалци“ е писана през 30-те години на миналия век. Претърпя сериозна редакция на текста, защото е твърде дълъг. От три действия я събрах в едно, донаписах някои от ролите, за да станат по-интересни. Пиесата е актуална, защото тя говори за корупцията, за амбициите на хора, които смятат, че с хитрост и енергия могат да постигнат това, към което са се насочили, без компромиси и без рани. Никога не става така. Избрах „Скакалци“, защото не обичам черните, мрачни, кървави сатири, с хумор, лишен от смисъл. Тук усмивката е повече, търсихме златното сечение между проблеми и забавление.

Нашата версия е близка до оригинала, но и различна. Ролите и характерите на героите са решени по малко по-друг начин. Затова сме писали „по Ст. Л. Костов“, но не очаквайте някакво грубо осъвременяване. Духа на епохата си го има, но вкарахме героите в един градски и много лъскав за онова време живот. Една буржоазия, която пие шампанско, облича се добре и се грижи за живота си. Музиката също е интересна, Петър Атанасчев е вкарал и чарлстон“, обясни режисьорът Юрий Дачев.

В ролите зрителите ще видят Боян Фърцов, Кирил Милушев, Милен Иванов, Лиляна Иванова, Стефка Златкова, Никол Бойчева и др.

Поканени са всички почитатели на класическата българска драматургия да посетят спектакъла.

Следващото заглавие в афиша на великотърновския театър ще е „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *