ЕленаОбщество

Честит Ден на народните будители!

Уважаеми просветни и културни дейци,

Скъпи съграждани,

Поздравявам Ви с Деня на народните будители, в който отдаваме своята признателност към родолюбивите просветители в историята ни – духовници, книжовници, борци за свобода и независимост.

Прекланяме се пред онези заслужили българи, които със слово и дела през вековете опазиха българската духовност, език и култура и завещаха на бъдещите поколения стремеж към знание, будност и национално самочувствие.

Възрожденска Елена е родно място на редица родолюбиви българи, отдали живота си за пробуждането на народа и за освобождението на родината ни.

Не е случайно, че в нашия град е основано от Иван Момчилов и първото класно училище – еленската „Даскалоливница“, призвана да „лее даскали“ и възпитава възрожденци, просветители и революционери. Нейните славни ученици са едни от първите будители на нацията, пръснали семената на просвещението, науката, културата и националната идея по цялата наша земя.

Днес е повод да изразя благодарност и към всички Вас – съвременни будители, които в трудни времена като нашето успявате да продължите завета и делото на предшествениците си, работейки за запазване на българското образование и култура.

Бъдете дръзновени и удовлетворени в усилията си да развивате и утвърждавате просперитета и духовността на нацията ни!

Честит Ден на народните будители!

Инж. Дилян Млъзев

Кмет на община Елена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *