Новини

Откриха изложба по случай 100 години от учредяването на великотърновската библиотека за народна

18 платна пред Факултета по изобразително изкуство проследяват историята на културната институция

ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 100 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА БИБЛИОТЕКА ЗА НАРОДНА БЕШЕ ОТКРИТА ПРЕД ФАКУЛТЕТА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 17 платна с документи и снимки проследяват историята на културната институция с пръв директор Моско Москов.

Експозицията беше открита от настоящия директор на РБ „П. Р. Славейков“ доц. Калина Иванова. Тя припомни историята на библиотеката от създаването й до наши дни.

„Днес отбелязваме 100 години от основаването на великотърновската народна библиотека като третото фондохранилище в страната. Идеята за изложбата е да представим в документи и факти историята, но да наблегнем и на съвременното развитие на библиотеката в полза на обществото“, каза доц. Калина Иванова.

По думите й жителите и гостите на старата столица могат да получат много информация от платната. На тях е изписана и датата на учредяване на библиотеката, а именно 15 август 1922 г. Идеята за създаването й е на тогавашния директор на Народната библиотека в София Стилиян Чилингиров и министъра на просветата Стоян Омарчевски.

„Може да се каже, че началото на библиотечното дело започва във Велико Търново. Проф. Марин Ковачев е организирал читалня за вестници и списания през 1878 г., до която освен войниците от Руско-турската освободителна война достъп имат и гражданите на Търново. Друг акцент е основаването на първата публична библиотека във Велико Търново през 1889 година, за чийто приемник се смятаме ние като обществена библиотека“, каза още доц. Калина Иванова.

ТЯ ПОДЧЕРТА, ЧЕ ПЪРВИЯТ ДИРЕКТОР НА БИБЛИОТЕКАТА МОСКО МОСКОВ ИМА ОГРОМНИ ЗАСЛУГИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ИНСТИТУЦИЯТА, превръщайки я в активна обществена библиотека в полза на общността. Той прави и дарителска кампания за събиране на старопечатни книги и ръкописи.

Сред присъстващите на събитието бяха общественици, библиотекари, преподаватели и писатели, сред които Владимир Шумелов и проф. Пламен Павлов. Откриването уважи и директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова. А първи изложбата разгледаха учениците от Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *