Горещи новиниКултура

„Приказки от северозапада” разказват поетът-белетрист Борислав Костов и илюстраторката Виолета Белчева

Във Велико Търново бе премиерата на сборника с разкази

Сборникът с разкази „Приказки от северозапада” на Борислав Костов, илюстриран от Виолета Белчева, бе представен на четящите хора във Велико Търново. Премиерата на книгата се състоя в ИЗ „Рафаел Михайлов” на 2 ноември. Това е поредният съвместен проект на творческия тандем, а предстоят и още.

В „Приказки от северозапада” авторът се връща с намигване към корените си. Събрал е любимите си разкази, някои с награди от литературни конкурси, в които има и драма, и хумор, като в живота. В сюжетите частично са залегнали истински истории., А самите герои пък са като северозапада – и съвременни, и капсуловани в миналото, малко тъжни, малко смешни, верни на тамошните нрави и вкопчени в земята на този край, дето се опитва да върви напред, но го тегли назад.

В малката книжка са събрани 22 разказа с интригуващи заглавия – „Мето магията”, „Щрапата”, „Кольо прави революция” , „Денят, в който агнетата заплуваха” и т. н. Но тя не би била завършена без чудесните илюстрации на Виолета Белчева, които, както се изрази оригинално тя, са „запетайката” преди авторът да сложи точка. Чудесно хрумване е и корицата, с много символи в нея и с едно „радичково” врабче, припомнящо от кой край е един от класиците на съвременната ни литература.

На срещата двамата творци бяха представени от директора на РБ „П. Р. Славейков” Калина Иванова, която допълнително им зададе провокативни въпроси.

 

Борислав Костов и Виолета Белчева не изневериха на себе си и отново на премиера поднесоха изненада на приятелите и бъдещи читатели  в залата. За всички прозвучаха няколко песни от Северозападна България в изпълнение на талантливите момичета от „Плетеница”.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *