Горещи новиниОбщество

10-те общини в областта са готови за зимата

60 екипа енергетици ще бдят за елаварии

Представители на 10-те общини във Великотърновска област са докладвали, че са готови за работа при зимни условия, заяви областният управител Георги Гугучков на съвместен брифинг с директора на Областно пътно управление (ОПУ) – Велико Търново, Венцислав Ангелов, комисар Красимир Кръстев – директор на РД ПБЗН, представители на Пътна полиция, управителят на „Електроразпределение – Север“ – район Горна Оряховица, и др. Всички кметства имат необходимите средства, за да осигурят зимната подготовка и поддържане на улиците и общинската пътна мрежа. 7 от тях имат сключени договори, а за Сухиндол, Златарица и Елена това предстои в скоро време. „Това са малки общини, където изпълнителите години наред са едни и същи и там няма подбор на кандидати“, коментира областният управител.

Учебните заведения имат необходимото за отоплението. „Около 50% от тях са на природен газ, поне на този етап няма опасност от прекъсване на доставките. Там, където се отопляват с пелети или на дърва, количествата са налице. Социалните домове и те са с осигурено отопление за зимния период. При обилни снеговалежи в населените места с приоритет ще се почистват подстъпите към лечебните заведения и социалните домове. Създадена е организация при усложнена обстановка да се снабди населението с продукти от първа необходимост“, каза още Георги Гугучков.

60 ЕКИПА НА ЕНЕРГОТО ЩЕ СЕ ГРИЖАТ АВАРИИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ДА БЪДАТ БЪРЗО ОТСТРАНЯВАНИ И ДА НЯМА НАСЕЛЕНИ МЕСТА БЕЗ ТОК. 11 екипа пък ще дежурят по празниците. Към края на октомври са прочистени 280 км трасета, като дейността продължава. Направени са просеки на площ от 7470 дка, извършени са инспекциите по постовете, както и на електропроводите средно и ниско напрежение. Положени са 4500 м кабели средно напрежение с въздушни проводници.

По отношение поддръжката на републиканската пътната мрежа от 937 км на територията на областта ОПУ има сключен договор с „Пътни строежи – ВТ“ АД. „Все още има текущ ремонт на обекти, които са в процес на завършване – полагане и освежаване на хоризонтална пътна маркировка, поставяне на мантинели. За пътя Златарица – Елена договорът беше прекратен и за да бъде приведен в нормално и безопасно състояние този участък, съм издал заповед да се премахне растителността и да се изкърпи настилката“, каза Венцислав Ангелов.

66 машини е минималният брой, който „Пътни строежи – ВТ“ трябва да осигурят, като в оперативния план на ОПУ са заложени 73. Изискуемото количество инертни материали е 13 200 тона, 3500 тона сол и 70 тона сухи химически материали. Засега 55% от инертните материали и солта са по пунктовете, а на базата в Леденик са всичките нужни 70 тона химически материали.

Директорът на ОПУ – Велико Търново, е изискал за Прохода на републиката, в пункта на Мишеморков хан и на прохода Твърдица – Елена да има една-две дислоцирани комбинирани машини, които при рязко спадане на температурите да правят нужния обход, за да няма изненади и заледявания.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *