Горещи новиниОбщество

89-годишният дядо Гено спаси „Майка България“ като дари щик от Опълчението за подмяна на откраднатото оръжие от паметника

89-годишен мъж дари автентичен щик от 1867 година, за да бъде възстановен откраднатият байонет на паметника „Майка България“. Припомняме, че преди няколко дена вандали за пореден път откършиха щик от монумента и оскверниха паметта на загиналите за свободата. Оказа се, че да се намери същото оръжие не е лесна работа, защото байонетът е от пушка „Шаспо“, каквито е имало сравнително малко в страната ни. С намирането на оръжието се ангажираха кметът Даниел Панов и ръководството на Регионалния исторически музей. След обществения и медиен отзвук обаче изненадващо щик се намери като дарение от частно лице.

Байонетът в оригинален метален калъф беше предоставен от роднини на 89-годишния Гено Енчев Генов от село Шемшево на Ротари клуба във Велико Търново, който от години полага грижи за монумента.

 

В момента дядо Гено е обитател на Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново. Въпреки, че има проблеми със слуха и е трудно подвижен, той увлекателно разказва за живота си и за семейната реликва.

“Този щик от години се пази в къщата ни, но го криехме в един килер и не разказвахме за него”, спомня си дядо Гено, който като малък редовно си играел с оръжието. То е наследено от неговия дядо – подпоручик Гено Енчев Генов, герой от войните, загинал в сражение през 1913 година в района на Кочериново. Откъде обаче щикът е попаднал у произведения посмъртно в поручик герой, не е ясно.

Според специалиста по оръжия от Регионалния исторически музей и председател на клуб “Традиция” д-р Симеон Цветков, който установи автентичността на щика на пушка „Шаспо“, той е произведен във Франция, видно от надписа на метала, през 1867 г. за Френско-пруската война. Впоследствие пушките става трофеи на немската армия. Именно от Германия Московските славянски благотворителни комитети купуват 20 000 пушки „Шаспо“, за да ги предоставят на българското Опълчение.

Знам, че българските саби са прави, помня царските офицери с техните пелерини, шпори и саби, а тази беше леко закривена, затова си мислех, че е турска, разказва дядо Гено. Той е запален по историята, въпреки че е бил технолог и началник цел в бившата лимонадена фабрика във Велико Търново. Голямата страст през целия му живот обаче е била сцената – изявявал се като актьор още като ученик в Мъжката гимназия във Велико Търново. Със съпругата си, която била племенница на известната певица Мита Стойчева, били сред най-активните самодейци в Шемшево.

Дядо Гено не крие вълнението си от това, че е помогнал с дарението си за възстановяването на оръжието на поругания паметник в центъра на Велико Търново. Той призовава младите хора да бъдат родолюбци и да са готови да защитават Родината ни.

По модел на дарения щик, скулпторът Денислав Сираков ще отлее копие на оръжието от метал, което ще замени открадната част на паметника.

Другата седмица представители на Ротари клуб – Велико Търново и Регионалниs исторически музей ще връчат на Гено Енчев специална грамота и свидетелство на дарение на тържество в Дома за стари хора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *