Водещи новиниОбщество

Новата програма за саниране стартира с много въпросителни

Даже и регистрираните за финансиране ще трябва да кандидатстват повторно

 

Кандидатстването за саниране на сградите ще стартира от средата на ноември, обяви регионалното министерство, но желаещите да се възползват ги чакат много изненади, показа проверка на „Борба“ по актуалната тема. Първо, срокът за приемът на документите е много кратък – до 15 февруари 2023 г., и ще бъде много трудно за това време да се подготви кандидатурата. Освен това и правилата са нови, дори и за чакащите финансиране процедурата започва отначало.

Тези нови моменти за подкрепа на енергийното обновяване вече са към Националния план за възстановяване и устойчивост, отпуснати са общо 1,2 млрд. лева, но критериите са изключително завишени. ЕС, който дава парите, има изрични изисквания, а едно от тях е да достигнем по-висок енергиен клас. По националната програма бе нужно енергийният клас да е „С“. За него беше достатъчно изолацията на стените да бъде 8 см, а дограмата – петкамерна. А и самите ни стандарти не съответстваха на европейските норми, а сега са изравнени. Така че при санирането на сградите трябва вече да бъде достигнат „новият Рубикон“ – клас „В“ енергийна ефективност. Така топлоизолацията трябва да е минимум 10 см. Освен това след завършване и приемане от местната комисия на обектите програмата плаща на оценяваща фирма, която да направи още едно обследване дали са постигнати показателите и правилно ли са похарчени парите. Един вид независим контрол върху изпълнението.

Първата санирана кооперация във Велико Търново, която беше открита през зимата на 2016 г.

ВСИЧКО ЗА КАНДИДАТСТВАЩИТЕ, ДОРИ И ЗА ТЕЗИ СГРАДИ, КОИТО СА СИ ПОДАЛИ ДОКУМЕНТИТЕ ПО ПРЕДИШНАТА НАРЕДБА И СА В СПИСЪКА НА ЧАКАЩИТЕ, ЗАПОЧВА НАНОВО. Единственото им предимство е, че вече са ги регистрирали, което никак не е лесно, особено за Велико Търново.

Насоките за кандидатстване по новата програма за саниране съществено се различават от предишната програма. Разясни ги за „Борба“ Николай Миладинов от Община Велико Търново, който отговаря за нея.

До одобряването пътят е дълъг. Всяка сграда има собствена кандидатура за финансова помощ, а сдружението трябва да подготви набор от документи, с които да кандидатства. Това включва архитектурно заснемане, конструктивно и енергийно обследване и накрая технически паспорт на сградата. За предпочитане и улеснение е всичко това да бъде възложено на една фирма. Всичко се плаща от хората, а ако се одобри дадена кандидатура, тогава сумата за обследване на сградата се възстановява. После се включва и кметството, между двете страни се сключва партньорски договор, като администрацията придвижва документацията изцяло електронно и я качва на сайт, който тепърва ще бъде обявен. Това още не означава, че сдружението ще получи пари. Регионалното министерство назначава комисия, която разглежда всяка една кандидатура и оценява позициите по точкова система. Най-много точки – по 25, се дават за препоръчителните мерки за енергийна ефективност и за броя на жилищата в сградата.

Допустима за саниране е сграда в режим на етажна собственост и в нея трябва да има повече от 3 апартамента, респективно самостоятелни обекта, и с различни собственици. Т. е. сградата може да е на два етажа, но с 4 апартамента.

Комисията няма да одобрява сгради за саниране, които имат конструктивни проблеми, като пукнатини, хлопащи панели и т. н. Просто, преди да бъде укрепена сградата, няма как да се хвърлят пари на вятъра за енергийната й ефективност.

След като вече се знае окончателно кои сгради са одобрени и ще им бъдат отпуснати средства за санирането, Общината като водещ партньор в отношенията си със сдружението ще обяви обществена поръчка за изпълнители на обектите.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. Михаил МИХАЛЕВ

3 thoughts on “Новата програма за саниране стартира с много въпросителни

  • Стига сте отлагали трябва да стартира и това е. Всичко опира до парите, които искат да вземат фирмите. А ползите от нея са огромни, но не се виждат. Красота, изолация

    Отговор
  • Няма край тая простотия, а народа мре да получи нещо без пари – без значение добро ли е или трябва ли му.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *