Времето

Остава слънчево и сравнително топло, понижение на температурите, придружено с валежи, се очаква от неделя

През нощта ще има променлива средна и висока облачност. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 6 и 8 гр. За В. Търново минимална температура около 7 гр.

В петък ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места в низините и около водните басейни ще има мъгла или ниска слоеста облачност, които с напредването на деня постепенно ще се разсейват. Ще духа слаб вятър от югоизток-юг. Максималните температури ще са между 22 и 24 гр. За В. Търново максимална температура около 24. Атмосферното налягане ще се понижава.

Над западните и централни части на Стара планина ще има променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 16 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 9 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 26.2 гр. през 2013 г., най-ниската измерена минимална температура е -8.0 гр. през 1991 г.

Слънцето ще изгрее в 06 часа и 55 минути и ще залезе в 17 часа и 06 минути. Фаза на Луната: пет дни преди пълнолуние.

В събота облачността над страната ще е променлива, предимно средна и висока. Сутринта на места в низините и около водните басейни отново ще се образува мъгла, която бързо ще се разсее. Вечерта и през нощта от запад облачността ще се увеличи и снижи. Вятърът ще е от изток-югоизток, слаб до умерен. Минималните температури ще са между 10 и 12 гр., а максималните – между 22 и 24 гр.

В неделя времето ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между 8 и 10 гр., а максималните – между 18 и 20.

В понеделник до обяд все още ще е облачно и на отделни места ще превалява, но по-късно през деня облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от югозапад-запад. Минималните температури ще са между 10 и 12 гр., а максималните – между 16 и 18 гр.

Във вторник, сряда и четвъртък ще има променлива облачност, но валежи не се очакват. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Понижението на температурите ще продължи и минималните ще са между 5 и 7 гр., а максималните – между 15 и 17 гр.

Над западните и централни части на Стара планина в събота ще има променлива, предимно средна и висока облачност, увеличаваща се и снижаваща се в събота привечер. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 15 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 8 гр. В неделя и понеделник времето ще бъде облачно с валежи от дъжд, а над 2000 м дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще бъде умерен от северната четвърт и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и в понеделник максималната температура на 1200 м ще бъде около 11 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 4 гр. Във вторник все още на отделни места ще превалява, но по-късно през деня облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще е умерен до силен от север. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 12 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 6 гр. В сряда и четвъртък ще има променлива облачност, но валежи вече не се очакват. Вятърът ще отслабне и ще бъде до умерен от запад-югозапад в сряда и от запад-северозапад в четвъртък. Температурите отново ще тръгнат нагоре. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 13 гр. Максималната температура на 2000 м ще е около 8 гр.

Дежурен синоптик: Димитър Александров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *