Образование

Японският посланик награди с грамота Центъра за японски език и култура към ВТУ

Нарахира Хироши остана впечатлен от академичния дух

Японският посланик Н. Пр. Нарахира Хироши връчи на ректора проф. д-р Христо Бонджолов грамота, в която високо се оценява дейността на Центъра за японски език и култура към Великотърновския университет. В текста на грамотата са подчертани забележителните постижения и приноса на центъра за установяването на дружба и доброжелателство между Япония и България чрез популяризирането на обучението по японски език в нашата страна.

Извънредният и пълномощен посланик от Страната на изгряващото слънце посети Великотърновския университет за първи път. Ректорът го приветства, като го запозна с историята на университета, а Нарахира Хироши остана впечатлен от академичния дух на ВТУ.

Акцентът на разговорите бе върху активизиране на сътрудничеството между японското посолство в България и Великотърновския университет, както и за бъдещи съвместни инициативи за научен и културен обмен и специализация на наши преподаватели в Япония. Обсъдени бяха възможностите за сключване на договори с японски университети.

В края проф. Хр. Бонджолов подари на посланика екслибрис с патроните на Великотърновския университет – светите равноапостоли братята Кирил и Методий.

След срещата с ректора проф. Хр. Бонджолов Н. Пр. Нарахира Хироши посети Центъра по японски език и култура, където разговаря със студенти, изучаващи японски език във Великотърновския университет.

Михаил МИХАЛЕВ

Сн. ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *