Водещи новиниОбществоСтражица

Артефакти на 5700 г. от бронзовата епоха показаха в Стражица

Праисторическото укрепено селище Могилата става туристическа атракция

 

В СТРАЖИЦА ОТКРИХА ИЗЛОЖБА НА АРТЕФАКТИ ОТ СЕЛИЩНАТА МОГИЛА В ГОРСКИ СЕНОВЕЦ.

Изложбените зали в Стражица се оказаха малки, за да поберат всички желаещи да зърнат историческите находки, открити при разкопките на праисторическата могила в село Горски Сеновец. Обектът е с голям туристически потенциал и богат на доказателства от тази историческа епоха, каза ръководителят на екипа от Регионалния исторически музей в Плевен.

Кметът на общината Йордан Цонев, който също присъства на официалното откриване на изложбата, благодари на научния екип и си пожела да осигури за в бъдеще средства за доразвиването на могилата в туристическа атракция и изграждане на съществуващата инфраструктура, включително и за съхранението на откритите артефакти.

Праисторическо укрепено селище Могилата се намира на едноименния връх, на 0.63 км югоизточно по права линия от центъра на село Горски Сеновец. Според изследователи от Регионалния исторически музей във В. Търново Могилата е от новокаменната и бронзовата епоха – 3700-2750 г. пр.н.е. Височината й е 5 m, а диаметърът в основата е с дължина 80-  85 m. Върхът е широк и равен. Обилната вода, прекрасния климат и обширните дъбови гори с много дивеч са привлекли хората в миналото на това място и така се е образувала селищната могила.

По-късно върху нея и до нея от югозапад тук се заселват траките, като тяхното селище продължава да съществува и по време на Римската империя.

В иманярски изкоп върху Могилата освен останки от битова праисторическа керамика са открити и парчета бял хоросан, което свидетелства, че върху нея в по-късен етап е имало изградена или кула, или крепост.

Община Стражица работи по проект за проучване на селищна могила с. Горски Сеновец, който е финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. по линия на Местна инициативна група „Лясковец-Стражица“.

Направеното археологическо проучване на селищна могила при с. Горски Сеновец през 2022 г. поставя началото на систематично изследване, при което ще се натрупат важни научни данни.

В културен аспект могилата е перспективен обект за проучване и експониране със стратегическото си разположение на територията на община Стражица.

Това е проект с дългосрочна визия за развитие на общината през следващите 10 години – продължаване на проучванията, изграждане и ландшафтно оформяне на туристическата инфраструктура, атрактивно експониране на материалната култура на първите земеделци в региона, рекламно и информационно обслужване и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *