Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Върховният съд възстанови бившия директор Тодор Тодоров начело на ДФ „Земеделие“ – В. Търново

„Попречих на престъпна група да точи фонда и за това ме махнаха“, категоричен е той.

 

УВОЛНЕНИЕТО НА БИВШИЯТ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ ВЪВ В. ТЪРНОВО ТОДОР ТОДОРОВ, СТАНАЛО В МАНДАТА НА БИВШИЯ ПРЕМИЕР КИРИЛ ПЕТКОВ Е НЕЗАКОННО И ТОЙ Е ВЪЗСТАНОВЕН НА ПОСТА СИ ОТ КРАЙНА ИНСТАНЦИЯ. На 31.10.2022 г., Върховният административен съд потвърди решението на Административния съд в старата столица, с което смяната също бе обявена за незаконна.  Тодоров има 14 дни, в които може да се яви на работа и да заеме поста отново, показа наша справка.

„Най–късно до сряда ще отида в Централно управление в София, за да получа заповедта си за назначаване“, бе лаконичен самият той.

На 04.03.2022 г., само три дни след като беше махнат, Тодоров даде скандална пресконференция, в която загатна за провеждано разследване за дейността на организирана престъпна група /ОПГ/ от държавни служители и земеделски производители и за сигнали, които той е подал към ръководството на фонда, във връзка с нейната дейност.

„Понеже все още не съм встъпил в длъжност, ще ви споделя нещо, защото после няма да мога, спазвайки Вътрешните правила на институцията.

ОТ ДИСТАНЦИЯТА НА ВРЕМЕТО СЕГА МОГА КАТЕГОРИЧНО ДА ЗАЯВЯ, ЧЕ БЯХ НЕЗАКОННО УВОЛНЕН ИМЕННО ЗАРАДИ ФАКТА, ЧЕ ЕФЕКТИВНО СЕ ВКЛЮЧИХ В ЕТАПА НА СЪБИРАНЕ НА ДОКАЗАТЕЛСТВА В ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ ДЕЙНОСТТА НА ТАЗИ ОПГ. Уволнението ми бе скорострелно, само три дни след като изпратих докладна записка до бившия ми директор с информация, която може да е от съществено значение за Прокуратурата. В същата докладна, изрично му наблегнах на факта, че няколко нормативни разпоредби ме пазят от уволнение като лице, подаващо сигнал за измами, но той не се съобрази с тях. За него беше важно да изпълни поръчката на една партийна централа, която бе обсебила цялата администрация в агро сектора. Самият факт, че вечерта след пресконференцията ми, лично ръководителят на ОПГ ме набра от непознат ми телефонен номер и ми заяви, че имал 7 милиона лева и не го бърка колко трябва да плати, за да ме няма, доказва тезата ми, че има „платена поръчка“, коментира още Тодоров.

Според него групата отново се е активизирала и ще направи всичко възможно пак да изиграе същия „филм“ с ново негово незаконно уволнение. Надявам се ръководството на ДФЗ да се съобрази с решението на ВАС и да ми даде шанс да довърша работата си по разкриване на измамите, извършени от тази ОПГ, в следствие на които са получени неправомерно средства от европейския и националния бюджет. Междувременно, като един от основните свидетели на Прокуратурата, бях разпитан пред съдия. Напоследък събрах и нови доказателства за дейността на групата и ще ги представя веднага при назначаването си, заедно с напомняне на защитата, която ми осигуряват Закона и Европейските регламенти. Да видим сега, дали все още има висши администратори, за които върховенството на Закона е само празно понятие“, допълни в заключение той.

С. НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Върховният съд възстанови бившия директор Тодор Тодоров начело на ДФ „Земеделие“ – В. Търново

  • 07.11.2022 в 11:41
    Permalink

    Ха така, студента Светослав Мишев, пак ще трябва да се връща в скоротечната ковачница на кадри– ВТУ. Бързата кучка, слепи ги ражда. Някои си мислят, че могат да излъжат времето. А то е непостоянно. Ще му се зачете в CV-то.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *