Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Забавена обществена поръчка проваля ремонта на читалище „Надежда“ за 421 000 лв.

За реконструкция на салона са необходими 1,2 млн. лв.

 

Отпуснатите с постановление на Министерски съвет през юли тази година 431 000 лв. за ремонта на читалище „Надежда“ се топят всеки изминал ден заради инфлацията. Все още не е обявена обществена поръчка, а ако това не се случи до края на годината, средствата могат да бъдат загубени. В същото време поскъпването на строителните материали може да наложи повторна количествено-стойностна сметка.

„Подали сме заявка, предоставили сме документацията и количествено-стойностната сметка в Общината, за да се проведе процедура по обществена поръчка. Сега говорим за 431 000 лв., но в момента изпълнители в тази област казват, че трябва да умножаваме по 2 и по 3 за някои дейности“, сподели председателят на читалището арх. Донка Колева.

По думите й проектът за ремонта е изготвен през 2019 г. и е съгласуван с Министерството на културата през 2020 г. Има и оценка на Комисията по бедствия и аварии.

„Предвидените строителни дейности, които бяха заложени в количествено-стойностната сметка, подлежат на актуализация. В момента предполагам, че тя се прави служебно, за да може да бъде възложена процедурата“, каза арх. Колева.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЕАТРАЛНИЯТ САЛОН НА ЧИТАЛИЩЕ „НАДЕЖДА“ ИМА НУЖДА ОТ СПЕШЕН РЕМОНТ. За реконструкцията му са необходими най-малко 1,2 млн. лв. В момента със завеси се покрива огромна дупка, а последният ремонт там е правен преди близо 20 години по проект „Красиво Велико Търново“ и с помощта на Конфедерация Швейцария, когато салонът беше реставриран. От ръководството на читалището вече са изготвили и нов проект за обновяване.

„Това е проект за възстановяване на сценичната част. Той е съгласуван, имаме строително разрешение и се притеснявам, че неговият срок ще изтече и ще се наложи да финансираме наново актуализацията му. До този момент два пъти сме кандидатствали в Министерството на културата, но не бяхме включени в програмата за обновяване на читалищата и обектите от национално значение“, сподели още арх. Донка Колева.

По думите й в историята на читалището винаги е имало недостиг на пари, а за ремонт на салона отново трябва да помогне държавата.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Забавена обществена поръчка проваля ремонта на читалище „Надежда“ за 421 000 лв.

  • 09.11.2022 в 11:43
    Permalink

    На никого не е нужно това читалище освен на двадесетте хрантутника които не правят нищо по-цял ден!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *