Водещи новиниЗдраве

Д-р Георги Лазаров: „Стресът и преумората на работа намаляват мъжката потентност“

„Час при доктора“ е рубрика на „Борба“, в която ви срещаме със специалисти от различни области на медицината. В тематичната страница ще научавате както регионални, така и световни здравни новини, тенденции в здравеопазването и технологиите, съвети за здраве и профилактика и мн. др. Имате възможност да задавате конкретни въпроси, които ще бъдат отправени към медици от съответната област, и техните отговори ще бъдат публикувани. Запитвания, предложения и идеи може да изпращате на имейл georgieva.1991@gmail.com


Д-р Георги Лазаров: „Стресът и преумората на работа намаляват мъжката потентност“

 

Получихме множество запитвания за рисковите фактори, които влияят върху мъжкото здраве. Наши читатели пожелаха да ги срещнем със специалист по урология, който да даде наставления и да обясни на какво се дължи потентността при млади представители на силния пол. Отнесохме въпросите им до авторитетния уролог-андролог д-р Георги Лазаров, който е сред най-извените специалисти у нас в тази област на медицината.


Д-р Георги Лазаров

Д-р Георги Лазаров е родом от Велико Търново. Избира медицината, вдъхновен от неговите прадядо и вуйчо, които са били лекари и част от екипа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Завършил е Медицинския университет в София през 1990 г., а през 1994 г. взима специалност „Урология“. Продължава да надгражда и завършва специализации по андрология и урология в Университетската болница в Залцбург, Австрия, и Университетската болница в Тюбинген, Германия. Автор е на множество статии и научни доклади в областта на андрологията. През 1993 г. д-р Лазаров първи въвежда в България цветната доплерова ехография като метод за изследване на органите при мъжката полова система.

Към момента работи като уролог-андролог в ПСАГБАЛ „Св. София“, а миналата седмица гостува в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, за да извърши безплатни прегледи на 30 души и да изнесе лекция пред свои колеги. Сътрудничеството му с търновската болница ще продължи и в бъдеще, като се планират още негови визити в старата столица.

Медикът има 30-годишен опит зад гърба си.

 

„ДЪЛГОГОДИШНАТА МИ ПРАКТИКА ПОКАЗВА, ЧЕ ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ СПЕЦИАЛИСТ ЕДВА КОГАТО ИМАТ ПРОБЛЕМ. Рядко ходят на профилактичен преглед. Тенденция е около лечението на едно заболяване да се откроят и други смущения в организма. Поради тази причина стартирах с безплатни прегледи в различни градове в България“, коментира д-р Лазаров.

Той сподели, че се наблюдава нов синдром, обуславящ потентност при млади мъже. Това може да се потвърди и от резултатите на мащабно проучване, направено от д-р Лазаров и екипа му. Изследването е извършено сред около 100 мъже в периода 2013 – 2015 г. В него са разглеждани нивата на хормона тестостерон, който има ключово значение за здравето на силния пол.

„Доказа се, че в резултат на нездравословен начин на живот нивото на тестостерон при мъже между 35 и 40 г. е на долната граница. Това води до проблеми с ерекцията, оплождането, нарушения в уринирането, мастния профил, кръвната захар“, заяви специалистът.

По думите му проблемът се причинява основно от дълговременния стрес, на който е подложен съвременният мъж.

„Много често той не работи 8, а 12 часа, без почивка през уикенда. Когато е висок хормонът на стреса, тестостероновите нива са по-ниски. Друг фактор е неправилното хранене, обикновено мъжът сяда да вечеря и изяжда наведнъж храната, която компенсира гладуването през целия ден. Прекомерната консумация на алкохол, употребата на наркотични вещества и на химия в бодибилдинга също допринасят за проблема“, изтъкна медикът.

Той обясни, че при младите пациенти хормоналнозаместителната терапия е противопоказна, а взимането на лекарства за стимулиране на ерекция – вредно. Вдигането на нивото на тестостерон може да стане самостоятелно, когато човек се откаже от вредните навици.

„В повечето случаи тези мъже са с наднормено тегло или затлъстяване в първа или втора степен. Тоест, нужно е да отслабнат, за да се постигне подобрение. Ако обаче продължат в същия дух, следва повишаване на кръвното налягане, нарастване на гърдите, допълнително напълняване на корем, затлъстяване и влошаване на общото здраве“, алармира д-р Лазаров.

Специалистът посочи, че като високи нива на тестостерон се приемат стойностите 19 – 25,00 nmol/L, средно нормални – 10,40 -19.00 nmol/L и ниски – 7,98 – 10,4 nmol/L.

„Още няма насоки от Европейската асоциация по ендокринология за търсене на тези ниски нива. Има препоръки изследването да бъде включено в годишните профилактичните прегледи“, заяви урологът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *