Кризата с паркирането създава нова професия – шофьор на туристи

Над 100 семейства от улица „Ген. Гурко“ призоваха общинари да решат проблема със задръстените им с коли домове

 

Живущи на старинната ул. „Ген. Гурко“, която е и основен туристически маршрут, пропищяха от безразборното паркиране в целия район. От автомобили на туристи, които отсядат по хотелите и къщите за гости, за местните няма места, а това затруднява ежедневието им, сигнализира „Борба“ Йордан Монов, който живее на ул. „Гурко“ 62. Напрежението ескалира и тази година през август съседите внесли в Община Велико Търново подписка, подкрепена от над 100 семейства. През септември получават отговор от кмета Даниел Панов, че след разглеждане на въпроса в Общинския съвет той е оставен „без уважение“. „Паркирането по нашата улица с всяка година се превръща в проблем на живущите, защото хотелите стават все повече, а това означава и повече туристи. Те си паркират по улицата, защото само хотел „Гурко“ има три паркоместа, макар поне още 10 коли да паркират около него. Другият с гараж е местен хостел. През почивните и празничните дни „Гурко“ на практика е непроходима. Това пречи и на самите туристи да разглеждат забележителностите по улицата, защото се провират между колите. Имали сме случай да викаме линейка, която не можа да стигне до адреса. Камиончетата, които събират боклука, също трудно се добират до кофите. През зимата и снегорин не може да разрине снега като хората. А уж се водим идеален център на града…“, оплака се Йордан Монов.

В делниците на ул. „Ген. Гурко“ е по-спокойно, в почивните дни обаче пред всяка къща за гости и хотелите има върволица от коли.

В ОТХВЪРЛЕНАТА ПОДПИСКА ИМА И КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ. КАТО НАПРИМЕР ТУРИСТИТЕ ДА СИ ПАРКИРАТ КОЛИТЕ НА ПОЧТИ ВИНАГИ ПРАЗНИЯ БУФЕРЕН ПАРКИНГ ПОД ЦАРЕВЕЦ, а собствениците на хотели да ги извозват с багажа с личните си автомобили. Така на практика се ражда и нова професия – шофьор на туристи, която ще конкурира таксиджиите. Другото е подобно на Самоводската чаршия да се постави някакъв тип бариера, за да могат само живущите на улицата да преминават с автомобилите си и да имат право да паркират там. Не и туристите. Предложенията обаче са отхвърлени с мотива, че в Генералния план за организация на движението във Велико Търново не е предвидено ограничаване на преминаването по тази улица. „Никой не ни обръща внимание, а ние страдаме“, допълва Йордан Монов, който е инвалид, трудноподвижен е и няма къде да си спре колата, за да влезе вкъщи.

Живущите на ул. „Ген. Гурко“ много са се надявали на съдействие от местната власт и засега не знаят какво ще предприемат, но нямат намерение да оставят нещата така.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Кризата с паркирането създава нова професия – шофьор на туристи

 • 10.11.2022 в 10:02
  Permalink

  Голяма грешка да пишат до кмета. Него не го вълнуват проблемите на хората, генерален план имало, смях…
  Като резултат от писмото сега в Общината ще се светнат колко пари могат да събират от платено паркиране и ще направят ул. Гурко част от платената зона, та живущите да няма къде да си паркират колите.
  Щото в Търново талони за домуващи няма…. оправяш се както можеш.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *