Предколедно плануват 30 % скок на такса смет за великотърновци

Кметът инж. д-р Даниел Панов се мотивира с повишението на работните заплати и горивата

 

НОВО ПОВИШЕНИЕ С 30% НА ТАКСА СМЕТ ЗА ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ИМОТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДВИЖДАТ ОТ ГРАДСКАТА УПРАВА. Засега обаче предложението не е внесено официално в Общинския съвет, което е основание да се смята, че от администрацията имат сериозни опасения за обществената реакция по въпроса. Кметът инж. д-р Даниел Панов е събрал в началото на седмицата ръководителите на групите в съвета, за да ги запознае с предложението си за скока, потвърдиха участници в преговорите. „Борба“ разполага с копие от него. Намеренията му са повишението да бъде факт още преди Коледа, за да се подсигурят достатъчно средства за качественото почистване и събирането на сметта в община Велико Търново. По същото време миналата година, пак след решение на съвета и по предложение на градоначалника, таксата битови отпадъци, която е и най-масовият местен налог наред с данък сгради, бе повишена с 31 на сто. Ако и тази се случи същото, притежателите на имоти ще плащат с близо 60 на сто повече в сравнение с предпандемичните времена.

Повишението на минималната работна заплата и това на горива и енергоносители са основният аргумент на кмета за скока. Мнозина обаче подлагат на критика предложението с мотива, че ръчният труд и тенекиите от сирене, които се използват за почистване на улици, междублокови пространства и тротоари са пълен нонсенс в 21-ви век и качеството е аналогично на методиката, която практикуват в старата столица.

11,6 МЛН. СА РАЗХОДИТЕ ЗА ЧИСТОТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, СОЧИ план-сметката на администрацията. Приблизително толкова възлизат и приходите, като най-голям дял от тях се пада именно на такса сме т- 7,6 млн. За метене на улици, паркове и градски пространства  е планирано да се платят 5,8 млн. 3,8 млн. е сметосъбирането и сметоизвозването на съдовете за смет до предприятието в Шереметя. 180 хил. струва на кметството годишно почистване на нерегламентирани сметища. Планирано е да се похарчат и 300 хил. лв. за нови площадки за отпадъци в Килифарево и Ресен, както и 250 хил. за място за приемане на строителни отпадъци.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 thoughts on “Предколедно плануват 30 % скок на такса смет за великотърновци

 • 10.11.2022 в 10:05
  Permalink

  Нещо друго измислиха ли от Общината, освен да събират повече пари? И какво правят с тях, не е ясно….

  Отговор
 • 11.11.2022 в 8:23
  Permalink

  Вие, общинари сте……….най-малко изроди и некадърници. Г-н Панов ,вас историята ще ви запомни като Разрушителя на В.Търново. Точка.

  Отговор
 • 11.11.2022 в 15:48
  Permalink

  Ами така е, сиренето поскъпна, тенекиите и те. Пък площадките по селата струват по 150к а изпълнението им за 15к . Дано поне ги извозват навреме

  Отговор
 • 22.11.2022 в 10:26
  Permalink

  Възмутително! Всичко се повишава без доходите. Повишението на данъците е предложено от бизнесменка, която е общинска съветничка! Иначе по улиците и тротоарите можеш да се пребиеш от
  дупки и липсващи плочки. Наясно сме, че има още безкрайно много проблеми…
  Няма как да забравим, че живеем в България!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *