Водещи новиниЗдраве

За последните 7 години д-р Яна Колева обучи петима млади гастроентеролози

Шефката на Трето вътрешно отделение в МОБАЛ е най-награждаваният медик в региона за 2022 г.

 

НАД ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ Д-Р ЯНА КОЛЕВА РЪКОВОДИ ТРЕТО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. През 2013 г. звеното получава правото да бъде база за следдипломно обучение по гастроентерология, а за последните 7 години петима млади лекари са защитили успешно специализация в това медицинско направление. Безспорно най-голям принос за тяхното надграждане и развитие има д-р Колева, която не пести сили да предава опита си на новозавършилите колеги. За своя професионализъм лекарката бе отличена в престижната национална кампания „Лекарите, на които вярваме“ и бе удостоена с най-големия приз в гилдията „Лекар на годината“ от Районната лекарска колегия на Велико Търново.

„Моралът на медика трябва да бъде над всичко. „Вричайки се на професията лекар, всеки млад човек трябва да има съзнанието, че първото и най-важно поведенческо качество е безкористност. Ние сме лекари 24 часа в денонощието, а спешните ситуации могат да бъдат навсякъде, дори в небето“, казва д-р Колева.

Твърди, че водещо в работата й като шеф на отделение е стремежът за добра координация и взаимна заменяемост в екипа. Посочва, че е изключително важна персоналната отговорност, доверие и подкрепа в колектива.

„Необходимо е постоянно повишаване на знанията, техническите умения и компетентността. Мисля, че в добри параметри сме го постигнали в отделението. Медицината без постиженията в областта на науката и техниката е невъзможна, но човешкият фактор не може да бъде изключен. На медицината на всички нива са и ще бъдат необходими високообразовани лекари и здравни специалисти, можещи да приложат на подходящия и нуждаещ се пациент научните достижения“, категорична е тя.

По думите й предстои усъвършенстване на микроинвазивните процедури върху стомах, черва и билиарна система. Очаква се и въвеждането на нови терапии за хепатит В.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *