Свят

Син на герой от Аушвиц търси по съдебен ред милиони обезщетение за екзекуцията на баща му през 1948 г.

Син на героя от Аушвиц Витолд Пилецки търси по съдебен ред милиони обезщетение от правителството на Полша заради екзекуцията на баща му през 1948 г. от комунистическия режим, предаде АП.

Делото е започнало в четвъртък, а следващото заседание е насрочено за януари. Деветдесетгодишният Анджей Пилецки твърди, че съгласно действащ полски закон за обезщетяване на пострадали от комунизма държавата дължи 26 млн. злоти (5,7 млн. долара) на баща му.

Капитанът от кавалерията и член на полската съпротива Витолд Пилецки доброволно се оставя през 1940 г. да бъде заловен от нацистите и вкаран в Аушвиц/Освиенцим с цел да организира там бунт и да събере доказателства за зверствата на окупаторите. През 1943 г. той избягва от лагера и пише доклад, който става за Съюзниците пръв източник на информация за положението в нацистките концлагери.

След войната Пилецки е арестуван, изтезаван и екзекутиран от назначените от Москва полски власти по обвинение, че е шпионирал в полза на задграничното правителство в Лондон. Тленните му останки никога не са намерени, припомни АП.

БТА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *