Горещи новиниКултураОбразование

Наградиха студентите от призовата тройка на конкурса за плакат на МДТ „Константин Кисимов“

Валерия Чернева, Преслава Тодорова и Силвия Николова са победителите

На специална церемония наградиха студентите от  призовата тройка на конкурса за плакат на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. В инициативата се включиха всички третокурсници от специалността „Графичен дизайн и визуална комуникация“. Те трябваше да изработят афиш за месечна програма в три варианта – за печат, за онлайн реклама и за флайър, както и нова бланка за билет.

Третото място беше спечелено от Силвия Николова, а втората награда беше присъдена за Преслава Тодорова, чийто дизайн беше използван за бланка на билета в театъра. Първото място заслужено спечели Валерия Чернева, а нейната концепция ще бъде използвана за месечната програма до края на сезон 2022. Тя получи и наградата от 300 лв. за отличното си представяне в конкурса.

Съвместната инициатива на МДТ „Константин Кисимов“ и катедра “Графичен дизайн и визуална комуникация“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ е по идея на младите актьори Никол Бойчева, Кирил Милушев и Боян Фърцов. Именно те връчваха наградите на студентите от Великотърновския университет.

От своя страна директорът на театъра Васил Вълчев поздрави участниците в конкурса и им пожела да се реализират във Велико Търново.

„Винаги съм адмирирал съвместните инициативи между най-изявените културни структури в историческата и духовна столица на България. Благодаря на актьорите, които направиха това мероприятие с много жар“, сподели Васил Вълчев.

На церемонията присъстваха и ръководителят на катедра “Графичен дизайн и визуална комуникация“ доц. Красимира Друмева  и деканът на Факултета по изобразително изкуство проф. Светослав Косев.

„Това е много добра практика. Важно е студентите да усетят как се работи с клиент. Част от обучителния процес е свързана с правенето на театрален плакат. Това е полезна инициатива“, каза проф. Косев. На същото мнение беше и доц. Друмева, която определи театъра като вдъхновител за работата на студентите. Тя благодари на актьорите за това, че са допуснали младите творци зад кулисите на МДТ „Константин Кисимов“ и за възможността да усетят духа на сцената.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *