Велико Търново изпадна от челните места в тревожната класация за скъпи храни у нас

За първи път от месеци насам хората в региона пълнят хладилника за по-малко пари, за разлика от потребителите в други региони

 

ЦЕНИТЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ В ОБЛАСТТА СА ПО-НИСКИ В СРАВНЕНИЕ С ТЕЗИ В ОСТАНАЛИТЕ РЕГИОНИ, отчитат от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Заключението идва от анализ на ведомството за артикулите за трапезата, проведен след обследване в търговската мрежа у нас в периода 7 – 11 ноември. Данните показват, че е във Великотърновско се купуват по-изгодно както месни продукти, така и плодове и зеленчуци и суровини за готвене. Според обобщението на жителите на региона пълненото на пазарската кошница обаче сега в сравнение със същия период през 2021 г. излиза с около 25-30 процента по-скъпо.

В момента в областта може да се купи захар в ценови интервал от 1,80 – 2,50 лв./кг, докато през миналогодишния ноември е струвала 1,55 лв./кг. Въпреки скока сладката суровина в региона се продава на втората най-изгодна цена в сравнение с останалите населени места. Единственото място, където продуктът излиза по-евтино, е Бургас – 1,65 лв./кг. Рекордьор е Пловдив с 2,70-3 лв./кг.

Кокошите яйца във Великотърновско също са по-изгодни спрямо предлаганите в повечето региони. Тук се търгуват за 0,28 лв./бр., а в София – 0,30 лв./бр. Далеч по-различна е била ситуацията обаче през есента на 2021 г. Местните яйца са стрували едва 0,19 лв./бр.

Във Великотърновската област е едно от най-евтино продаваното сирене – 8,80 – 9,90 лв./кг. Единствено в Бургас и Силистра млечният продукт е по-изгоден – в диапазон от 7 до 8 лв./кг. Таванът в цената заковава Благоевград с 14,50 лв./кг.

Оказва се, че тук купуваме и най-евтиното замразено пиле на цена от 4,80-5,70 лв. Същият артикул в момента в Хасково може да се набави за 6,50-7 лв. Статистиката обаче показва, че жителите на Великотърновско са плащали 3,35 лв. за замразено пиле в същия период на миналата година.

Единственият отчетен спад в областта е по отношение на цената на каймата смес. Тя в момента струва 6,40-7,15 лв./кг. Този продукт години наред излизаше на местните потребители 7,80 лв./кг и държеше рекорд за страната. Сега тази стойност плащат в Силистра, София, Смолян и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Велико Търново изпадна от челните места в тревожната класация за скъпи храни у нас

  • 21.11.2022 в 14:51
    Permalink

    И аз искам да пазарувам на тези цени, но сиренето в търновските магазини на промоция е 12,90 лв., а яйцата са средно по 40 ст.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *