Велико Търново развива здравните си и социални услуги в подкрепа на най-уязвимите групи в обществото

С най-новия социален проект „Грижа в дома в община Велико Търново“ в старопрестолния град и населените места продължава политиката за подкрепа на хора, които са с увреждания или не могат да се обслужват сами. Повече от 330 души ще бъдат подпомогнати със здравни и социални услуги, предоставяни в домашна среда, включително в контекста на евентуални пандемични ситуации.

Проектът бе представен от заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев и директора на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова по време на пресконференция. С договарянето на дейностите Велико Търново е сред първите четири общини в България, които реализират мерки по новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027.

За бързия старт и отличната подготовка на предложението Общината бе отличена от Управляващия орган на оперативната програма. А на пресконференция Нейко Генчев връчи приза на Росица Димитрова. Пред журналистите той й благодари за високия професионализъм, както и на целия й екип от дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ – Жоро Ковачев, Пламен Нинов, Милена Стефанова, Пламена Марчева, Наталия Филева, Радостина Илиева, Борислав Стоянов, Кристина Георгиева и д-р Диляна Вачкова.

С изпълнението на дейностите по „Грижа в дома“ хората от най-уязвимите групи ще получат навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности. Това включва почасови мобилни услуги по здравна и социална грижа в дома, психологическа подкрепа, медицински консултации при необходимост, превенция и профилактика на здравето. Продължава и патронажната грижа – доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).

В хода на реализацията на проекта се предвижда да бъдат назначени повече от 65 служители: координатори, социални работници, психолог, медицински сестри, домашни санитари и шофьори.

Предоставянето на социални и здравни услуги по „Грижа в дома“ стартира на 7 ноември, а оттогава до настоящия момент са подпомогнати 191 жители на 17 населени места в общината. Вече са назначени 26 служители – двама социални работници, един психолог, три медицински сестри, двама шофьори и 18 домашни санитари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *