Главният прокурор Иван Гешев: „Важно е да се отстраняват реалните проблеми в държавата, а не последствията от тях“

От Велико Търново започна първата от поредицата срещи с кметове на обвинител N 1

 

„ВАЖНО Е ДА СЕ ОТСТРАНЯВАТ РЕАЛНИТЕ ПРОБЛЕМИ В ДЪРЖАВАТА, А НЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЯХ.“ Това заяви във вторник вечерта във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев. Обвинител N 1 присъства на първата от поредицата регионални срещи с местни кметове, които стартират от старата столица по споразумение с НСОРБ. Градоначалникът Даниел Панов заедно с десетки жители на града и региона, кметове на населени места от общината и градове в областта – Горна Оряховица, Свищов, Лясковец, Елена, Павликени, Стражица, Златарица и Сухиндол, председатели на общински съвети и общински съветници се включиха в разговора, обхванал редица теми.

Даниел Панов поиска прокуратурата да подкрепи предложените от Националното сдружение на общините още през 2018 г. промени в законовата уредба, които дават повече правомощия на местната власт в две сфери – обществен ред и сигурност, като се предвижда създаване на общинска полиция и в областта на движението по пътищата, като общините да контролират спазването на пътните правила с автоматизирани технически средства, а средствата от глобите да постъпват като местен приход, който да бъде инвестиран в системи за сигурност.

Главният прокурор Иван Гешев отговори, че ще подкрепи тези инициативи, но решенията се взимат от Народното събрание. А именно в парламента те стоят приети само на първо, но не и на второ четене вече четири години.

„Срещата е показателна за желанието и от страна на местната власт, и от страна на прокуратурата за активен диалог и взаимодействие, за да е по-сигурна средата за всички ни. Като част от това партньорство, прокуратурата и НСОРБ ще създадат обща експертна група, която да намери възможности и да изготвя законодателни промени за ефективното решаване на наболелите проблеми – битова и конвенционална престъпност, пътнотранспортен травматизъм и подобряване на пътната безопасност, вандализъм върху паметници на културата и обществени обекти, опазване на имуществото в слабо населени, труднодостъпни и отдалечени райони“, заяви Гешев.

ДАНИЕЛ ПАНОВ ПОДЧЕРТА, ЧЕ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В ОБЩИНАТА СА СРЕД НАЙ-СПОКОЙНИТЕ ЗА ЖИВЕЕНЕ. На местно ниво общинската администрация, прокуратурата и МВР работят много добре. Всяко село има видеонаблюдение и патрул. Десетки са съвместните образователни и практически инициативи, насочени към децата – за пътна безопасност, реакция при пожари, наводнения и бедствия, опазване на природата и др.

Дискутирани бяха и въпроси за извършваните проверки за законност върху актовете и действията на органите на местната власт, които също са приоритетни за общините. Немалко са случаите, когато на общинските съвети не се предоставя възможност да отстранят констатирани нередности преди внасяне на протести пред административните съдилища. Практиката и конкретни примери ще бъдат в обсега на внимание на съвместната работна група.

„Само така ще можем да поставим проблемите и решенията им с реална правна реформа пред тези, от които тя зависи, а именно Народното събрание. Казах преди време, че съм бесен. Бесен съм и днес, защото тези неща могат да се променят много лесно, но ние не го правим“, каза пред журналисти главният прокурор.

Иван Гешев уточни, че под „ние“ има предвид цялата държава, като допълни, че прокуратурата ще направи всичко по силите си, за да намери решение. Правната реформа, която според него е необходима, включва много по-сериозни санкции за пияни шофьори, например отнемане на автомобила или на книжката за поне 5 години.

„Правна реформа е, когато имаш 20 наказателни постановления, да платиш две, три или пет хиляди лева „Гражданска отговорност“. Има добри примери от Европа и света, които ние трябва да следваме“, обясни Гешев.

Във връзка с отказа на Конституционния съд да тълкува прокурорския надзор за законност Гешев бе категоричен, че казус по темата няма.

„Това, което се твърди за всегласния главен прокурор, не е вярно. Това е „политика“ и за съжаление, тя руши доверието и в институциите, и в съдебната власт“, изтъкна Гешев.

Той увери, че е готов да се срещне с всички политически сили, но изрази съмнение в тяхното желание за разговори.

Относно малкия Александър, който държавата търси вече пети ден, Иван Гешев каза, че е в постоянен диалог с местната власт в Перник, води се досъдебно производство и че за него случаят е колкото странен, толкова и притеснителен.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *