Горещи новиниИкономикаПавликени

Над 20 000 от 5 общини с подписка срещу завода за 420 млн. на Вълка

Експертният екологичен съвет на РИОСВ В.Търново отново ще гласува инвестиционното предложение, граждани стягат голям мирен протест

ИЗГРАЖДАНЕТО НА ГОЛЕМИЯ ЗАВОД ЗА КАМЕННА ВАТА, ЗАХРАНВАЩ СЕ С ЕНЕРГИЯ ЧРЕЗ ИЗГАРЯНЕТО НА RDF ОТПАДЪЦИ, ЩЕ ЗАЛИЧИ ВЪРБОВКА И ПАВЛИКЕНИ ОТ КАРТАТА НА БЪЛГАРИЯ. За това алармират представителите на гражданско сдружение „Ти решаваш“, които се стягат за голям мирен протест срещу инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“ ЕООД, собственост на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка. На 24 ноември от 9,30 ч. те ще изразят категоричното си несъгласие, малко преди да се проведе насроченият втори Експертен екологичен съвет в РИОСВ В. Търново. Тогава ще се гласува бъдещето на проекта, а хората настояват служителите на институцията да се съобразят с общественото мнение.

„Над 20 000 души от общините Павликени, Велико Търново, Сухиндол, Севлиево и Левски са се подписали против инвестиционното намерение „Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище „Върбовка“, с. Върбовка“ с прикрито зад наименованието „собствен енергоизточник“ изграждане на най-големия инсинератор в Европа“, заяви Димитър Димитров от сдружение „Ти решаваш“. Той изтъкна, че според предвидените в проекта дейности в инсталацията за изгаряне ще постъпват 56 тона модифицирани горива от отпадъци на час. Това се равнява на повече от 67 камиона по 20 тона полезен товар всеки ден, като отпадъчният продукт остава неизвестен като количество и качество. По думите му замърсяването ще засегне въздуха, водите, почвите и ще сложи край на екологичния начин на живот в цялата Великотърновска област.

АДВ. ХРИСТО ГИЧЕВ ПЪК УТОЧНИ, ЧЕ ПЛАНУВАНИЯТ ОГРОМЕН ЗАВОД ЩЕ СЕ ПРОСТИРА НА 290 ДКА, А САМО КОМИНЪТ НА ФАБРИКАТА ЩЕ Е С ВИСОЧИНА БЛИЗО 50 МЕТРА.

„Свикването на първото заседание на Експертния екологичен съвет беше направено почти тайно. Поканата за участие дойде в петък, а събитието се проведе в понеделник. Тогава нашето сдружение не беше учредено. Ние сме подали писмо с искане да имаме представител като свидетел в качеството си на вносител на подписките“, заяви той.

От организацията подчертаха, че са изпращали многобройни писма до назначеното служебно правителство, но всички са били прехвърляни по компетентност до РИОСВ. Твърдят, че от фирма „Петрургия“ са наясно с негативните обществени нагласи, но не са провеждали обсъждания с местните.

Членовете на сдружението настояват Експертният екологичен съвет да вземе под внимание кумулативния ефект от дейността на планирания мегазавод, инсталацията на опасни болнични отпадъци и тази за рециклиране на производствен отпадък от пластмаса.

„На 21 ноември от 17:30 ч. организираме открита среща разговор по темата в НЧ „Братство – 1884“. Каним всички заинтересовани, кмета, общинските съветници. Надяваме се този път представителят на местната власт да гласува против инвестиционното намерение, изразявайки позицията на хората от общината“, заяви д-р Анелия Данчева.

В Експертния съвет влизат служители от различни дирекции на екоинспекцията, представители на институции, местна власт и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Над 20 000 от 5 общини с подписка срещу завода за 420 млн. на Вълка

  • Който разреши да се построи този завод е потенциален убиец на нас и нашите деца!!!!!!! Събудете се хора!!! Нали и вие живеете в тази държава, в тази област. Когато едно дело отиде в съда се търсят точки, запетаи и членове …..за да се събори. А всъщност какво се случва с въздуха, който ще дишаме. И дали парите са най важното нещо, или унищожението на хората, които и без това останаха толкова малко.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *