Машина за 300 000 лв. заменя тенекиите от сирене, с които събират боклука в старата столица

За поредна година от общинската фирма „Зелени системи“ настояват за закупуване на втора, нова метачна машина, която поне малко да подобри чистотата на Велико Търново. „Съседна община има такава, която събира 4 кубика листа и отпадъци на курс. Идеята е метачките да смъкват листата на улицата, а машината да ги засмуква. Такава техника струва 300 000 лв. без ДДС, ще се опитаме да бъде включена в Инвестиционната програма за следващата година. Нищо не става без средства, искрено се надявам това да стане“, каза за в. „Борба“ директорката на ОП „Зелени системи“ Паша Илиева.

Велико Търново е на светлинни години от други големи градове в страната по отношение на чистотата. По-лошото е, че доскоро старата столица имаше репутация на чист град, но положението постоянно се влошава.

Добрата новина е, че за Общината са отпуснати един милион лева за закупуване на техника за миене и чистене на улиците. Проектът е по ПУДООС и за него ще се кандидатства през следващата година.

Сега, след обилния листопад, служителите на предприятието се опитват дори и в дъжда да почистят улиците, но резултатът не е задоволяващ и това го виждат всички търновци. Метенето и събирането на отпадъците в тенекии от сирене, за разлика от предишни години, е през пръсти, третира се само най-едрият боклук и големите камари с листа, а тримата контрольори не могат да насмогнат и да проследят работата им. „Преди десетина години само метачките на БКС са били 150, а и градът не се беше толкова разширил. При 48 служители сега няма как да е толкова чисто, колкото желаем. Хората са същите, но са вече на по 60 години, младите ни работници са единици“, коментира директорката.

ОП „Зелени системи“ сега разполага само с една метачна машина, която често аварира, а заради скъпите и дефицитни авточасти остава за дълго извън строя.

Водоноската за 200 000 лв. вече е в предприятието, дори отпред е направено приспособление за пръскане на улиците. И за нея обаче трудно намерили шофьори, според Паша Илиева фирмите и кооперациите плащат много повече.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “Машина за 300 000 лв. заменя тенекиите от сирене, с които събират боклука в старата столица

  • 22.11.2022 в 15:27
    Permalink

    Не знам от общината коя година ще я купите, но минете по Цветарска към пресечката с Възрожденска и вижте последният дъжд какви тапи от листа е подпрял под гумите на всяка кола. Към това на платното има и няколко колички дребен чакъл, понесени от дъжда към най-близките шахти. Колко от тези шахти за затлачени в момента заради некадърност и безхаберие може да изброите, ако не друго. В общината сигурно имате хора, които могат да смятат с двуцифрени числа. За трицифрени не съм сигурен.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *