Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Старата столица домакинства първата Национална конференция по постурология – наука за стойката на човека

Малцината сертифицирани специалисти у нас обмениха опит и обсъдиха възможностите за лечение на различни заболявания

 

СТОЙКАТА НА ЧОВЕКА ИЗДАВА ДАЛИ ТОЙ СТРАДА ОТ НЯКАКВИ БОЛЕСТИ И НЕГАТИВНИ ФИЗИОЛОГИЧНИ ИЗМЕНЕНИЯ. Това е концепцията, върху която се гради теорията на младата медицинска наука постурология. В събота 20 от първите български сертифицирани специалисти в това направление се събраха на национална конференция в старата столица. Те обмениха опит и обсъдиха новостите в диагностицирането и лечението. Постуролозите изразиха мнение, че тази наука има огромно бъдеще и перспективи, тъй като при нея се разчита на компенсаторните способности на тялото и не се приемат медикаменти.

„Постурологията възниква преди около 50 години в Западна Европа. Особено популярна става във Франция, Италия и Швейцария, а у нас стартира през 2017 г. след учредяването на Българската асоциация по постурология. Науката се занимава със стойката на човека, баланса и равновесието на тялото, както и реакциите на организма спрямо гравитацията. Човек е цялостна система и отклоненията в един орган дават отражение върху друг“, коментира д-р Мариета Мандова, която бе сред лекторите на конференцията.

Специалистката даде пример със случай от собствената й практика. Сблъскала се с пациентка, която заради заболяване на венците получила болки и проблеми в ходилата.

По думите й стойката на човек е огледало на здравето му и при констатиране на проблем следва да се изготви индивидуален лечебен план.

ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗАНИМАВАЩ СЕ С МЕТОДА, Е ПСИХОЛОГЪТ Д-Р ДЕНИЦА РАДОВА. Тя е на финала на обучението си и през януари ще положи изпит пред международна комисия за получаване на сертификат.

„На база моите наблюдения върху пациентите установих, че има какво да се направи и за физическото им здраве, което понякога се разклаща заради психологически проблеми. Постурологията дава възможности за намаляване на тревожността, подобряване на емоционалното състояние, съня, метаболизма и т.н.“, посочи тя.

Повече за модерния лечебен метод ще научите в здравната рубрика на „Борба“ – „Час при доктора“, която публикуваме всеки четвъртък.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *