21 ноември – Ден на християнското семейство

Празникът, за който липсват снимки

 

На 21 ноември Българската православна църква чества Въведение на Пресвета Богородица в храма, един от дванайсетте големи християнски празници, почитан и от православни, и от католици и един от четирите, посветени на Божията майка – заедно с Благовещение, Успение и Рождество Богородично. У нас е известен и с краткото наименование Въведение Богородично.

С решение на Св. синод на Българската православна църква от 1929 година той се отбелязва и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Така единствено ние, българите, в чиито традиции семейството е свято, почитаме тоя ден като двоен празник, съчетаващ църковния канон с народните вярвания и обичаи.

„Няма път, който да не започне от къщата”, казват мъдрите ни предшественици, разбирайки под къща семейното гнездо. На тоя ден във всички търновски църкви се излага осветената икона с изображение на тригодишната Света Богородица, възкачваща се по стъпалата на Йерусалимския храм. Родителите и децата отиват заедно в кварталния или в катедралния храм, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. По време на празничната литургия старостоличани приемат светото причастие, вярвайки, че ще придобият нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

След празничната служба семейството се събира около трапезата, която винаги е била символ на единение. На чаша вино, с топла пита, вкусни постни гозби (разрешава се и риба), плодове и лакомства за децата предшествениците ни честват освен Въведение Богородично и здравата връзка помежду си. В това празненство, дотолкова съкровено и интимно, че липсват дори снимки, участват родителите и несемейните им деца, живеещи при тях. След угощението масата не се разтребва, за да може идващата през нощта Богородица да си хапне и да благослови дома.

Според народните поверия в празничния ден се гадае каква ще е идната година: ако времето е слънчево и топло, зимата ще бъде люта, лятото – сухо, а плодородието – слабо; ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

За празника старостоличани задължително си купуват вещ с капак, за да не избяга семейното щастие и домът да е благословен със здраве и благополучие.

В миналото на тоя ден великотърновци не си ходят на гости, защото цялото внимание се съсредоточава само и единствено върху най-близките и обичани хора. За разлика от останалите празници, не се организират и обществени прояви с изключение на изнасянето на сказки за църковния празник и за значението на здравото и сплотено семейство в цялостния живот на нацията.

Въпреки „домашния” характер на честването старостоличани дават израз и на социалната си ангажираност. В дните, предхождащи Въведение Богородично, те разтварят сърцата и кесиите си, като организират благотворителни прояви. Събраните от тях средства даряват за подпомагане на сиропиталища и старчески домове, инвалиди, бедни фамилии и многодетни семейства.

 

ИНТЕРЕСНО И МАЛКО ИЗВЕСТНО:

Демографският срив в страната е тревожен факт, ангажиращ вниманието не само на политиците, но и на цялата ни общественост. И в миналото нашите предшественици предприемат „важни мерки за съхраняването на рода български”.

* Преди десетилетия грижата за българското семейство проличава и от създаването на уникална формация – Съюз (сдружение) на многодетните родители (семейства) в България, чийто устав се утвърждава на 9 февруари 1939 г. със заповед N 804 на Министерството на вътрешните работи и народното здраве. Благотворителният съюз защитава интересите на родителите с три и повече деца, които живеят при тях или извън семейството, но близките им продължават да се грижат за издръжката им. Целта на съюза е да се бори срещу намаляването на раждаемостта в страната – „зло, което подкопава устоите на нацията”, да стимулира „задомяването на неженените, както и увеличаването на раждаемостта в малодетните семейства“. За осъществяването на благородните си намерения съюзът разчита на съдействие от държавата, общините и частните учреждения, които след ходатайство от страна на формацията могат да назначават на работа безработни родители или техните деца, както и да сътрудничат за създаването на морални стимули за многодетните, за изграждането на приюти, летни ученически колонии и други благородни начинания.

        * Старостоличани, известни с пословичната си любов към децата и преклонението пред светостта на семейството, не остават безучастни към учредения в София съюз. На 18 май 1939 г. инициативен комитет разпространява покана, призоваваща търновци на събрание. То се провежда на следващия ден в кино „Модерен театър“. Уважаваният лекар, а същевременно и многодетен баща д-р Умников изнася лекция на тема: „Намаление на раждаемостта в България. Причини и начин за поощряване на раждаемостта”.

* Съхранените в Териториална дирекция „Държавен архив” – Велико Търново, документи свидетелстват, че търновското дружество се учредява на 9 август 1939 година. То наброява 22 членове, от които жените са само две.

Не закъсняват и първите резултати. Отправените от дружеството официални молби до настоятелството на Стопанското училище в града довеждат до освобождаването от такси на бедни, но ученолюбиви деца, а кметът предвижда в бюджета сума за помощи на бедни семейства.

* Малко известен е фактът, че на 21 април 1940 г. във Велико Търново се открива първият редовен конгрес на Съюза на многодетните в България. За да се обезпечи присъствието на делегатите, Главна дирекция на БДЖ им разрешава да пътуват с 50% намаление до гара Велико Търново и обратно.

Тодорка НЕДЕВА

One thought on “21 ноември – Ден на християнското семейство

  • 21.11.2022 в 11:32
    Permalink

    Чудесна празнична статия, от която се научава много за празника!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *