Депутатът Станислав Стоянов, „Възраждане“: „Подозираме, че ще се внася боклук от чужбина, за да се гори във Върбовка“

„НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВРЪЩА В СМЕТИЩЕ НА ЕВРОПА. Опасенията ни са, че за предвиждания завод за каменна вата във Върбовка, захранващ се с енергия чрез изгарянето на RDF отпадъци, ще се използва чужд боклук“, заяви на пресконференция във Велико Търново депутатът от „Възраждане“ Станислав Стоянов. Той посочи, че инвестиционното намерение на Румен Гайтански – Вълка следва да бъде детайлно разглеждано и не бива да се правят никакви компромиси на предстоящия Експертен екологичен съвет, насрочен за четвъртък.

„Може би това ще е един от най-големите заводи в Европа за преработка на боклук. Но има няколко проблема по казуса. Нас и обществеността ни притеснява свръхголемия капацитет на инсталацията за изгаряне. Какво ще е замърсяването на въздуха, водите и почвата? Да се отговори ясно и категорично къде ще се съхранява остатъчната пепел, която ще е над 220 тона на денонощие“, каза той.

Припомни още, че проектът изисква много сериозно водно обезпечаване. То допълнително би усложнило нормалното водоподаване към населените места в Павликенско, които месеци наред през лятото останаха с пресъхнали чешми.

„Средно месечно обектът би консумирал около 119 000 куб. вода. Това е сериозен ресурс и не е ясно откъде ще се осигури. Въпросът изисква прецизен отговор от инвеститора. Ние сме за инвестиции в България, но на първо място е здравето и благосъстоянието на хората. За нас е много важно да бъдат спазени всички екологични норми, за да се разсеят страховете на населението“, коментира Стоянов.

ПО ДУМИТЕ МУ НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕНЕБРЕГВА И ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ЕФЕКТ ОТ РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ПРОЕКТА. Според него неясните екологични последици биха засегнали хиляди представители на селското стопанство – зърнопроизводители, лозари, винари и т.н.

„Искаме да чуем обосновката на Експертния екологичен съвет и ако има неспазване на екологични норми, ще реагираме. Отворени сме към всякакви политически сътрудничества в защита на интереса на населението и бих участвал в съвместни действия с останалите народни представители от Великотърновския регион“, заяви той.

Стоянов допълни, че трябва да се търсят адекватни и съвременни решения за преработката на родния боклук, използвайки последните технологични достижения.

Депутатът уточни, че симпатизанти на „Възраждане“ ще участват в протеста на екоактивисти пред сградата на РИОСВ в четвъртък.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

2 thoughts on “Депутатът Станислав Стоянов, „Възраждане“: „Подозираме, че ще се внася боклук от чужбина, за да се гори във Върбовка“

  • 21.11.2022 в 21:38
    Permalink

    След тази пресконференция получихме много остро обаждане от Сливенския, че елементи, които отдавна трябва да са при тях, се развяват по пресконференции!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *