С куп награди се върнаха възпитаниците на Virginia Ballet от „България танцува“, Румен Радев им донесе късмет

Пребориха се в конкуренция от 1200 участници

 

С куп награди се върнаха представителите на великотърновския Virginia Ballet от 16-ти Национален танцов конкурс “България танцува” в Димитровград. Грандиозното състезание се проведе в обновената спортна зала “Младост” от 18-20 ноември. Тридневното участие беше много интензивно и трудно за балеринките, които обаче се отличиха със стил и високо качество.

Децата премериха сили с връстници от 42 формации с 1200 танцьори от цяла България, които бяха разпределени в 48 състезателни категории.

Най-малките балерините от Велико Търново се представиха с класически балет, характерни и съвременни танци.  Те дебютираха на състезанието с хореографията “Тарантела”, за която спечелиха златна купа и “Лавандулови пеперуди”, която им донесе престижното четвърто място.  Малките Крисия Денчева, Дария Карачолева, Цветана Атанасова, Елица Димитрова, Дея Йорданова, Мирабел Недялкова, Дария Маринова, Теодора Първанова, Габриела Евлогиева, Радина Димитрова, Грета Стефанова, Елена Пашова, Виктория Богданова накараха своите ръководители и родители да се гордеят, като се представиха повече от блестящо.

Пореден успех постигна и Леа Николова,  която грабна сърцата на журито. Тя се класира на първо място в категория балет- соло за деца от 1 до 4 клас, на второ място в характерни танци – соло и на трето място в съвременни танци – соло.

При колективните изпълнения Красияна Гърдева и Леа Николова спечелиха първо място и злато за дуетното си изпълнение в съвременни танци “Ndeko Duet”. Леа Николова, Рая Маринова, Елена Ангелова, Красияна Гърдева, София Таранец и Сияна Гецова са  спечелиха сребро в класически балет с “Waltz My Melody”. “Арагонска хота” също им донесе второто  място при характерните танци. Момичетата спечелиха и две бронзови купи.

В третата възрастова категория се представиха най-големите момичета – Девора Казарина, Дара Джанабетска, Леа Попдончева, Кристин Сутрова, Ина Маринова, Богдана Лещакова, Александра Пашова, Цветина Копаранова и Мариа Цветанова. Хореографията на Виргиния Казарина „Люлка се люляше“ и тяхното артистично и красиво изпълнение донесоха първо място и златна купа за Virginia Ballet, a характерния им танц “Кавказ – Joy Of Life” – бронзова.

Второ място и бронзова купа бе спечелено от Ина Маринова, Богдана Лещакова и Кристин Сутрова за ефектния характерен фламенко танц “Гуахира”. Криси и Боги завоюваха още една бронзова купа с дуета в съвременни танци “Influence”.  По време на състезанието беше присъдена държавна стипендия на Кристин Сутрова, която заедно с нейните родители и ръководители работи за усъвършенстването си от 10 години.

„Класирането не е някак толкова важно, въпреки високите оценки на журито и купите, които спечелихме. Защото това, което показаха нашите момичета, беше високо оценено от родителите им, от нас ръководителите и от тях самите. Всички видяха прогреса, чистотата, с която работим, и качеството, което сме постигнали“, сподели ръководителят на балета Виргиния Казарина.

Вероятно късмет на момичетата е донесъл и президентът Румен Радев, с който те се срещат още по пътя за Димитровград. Той им пожелал успех в представянето, изказвайки думи на насърчение и похвала към ръководителите на школата.

 

Михаил МИХАЛЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *