Иван Панайотов събра в книга 50 търновци, прославили България

Проучва живота им повече от две десетилетия

 

Иван Панайотов – Джовани събра в книга историите на 50 търновци, прославили България по света. Изследването включва статии за живота на познати и забравени личности, които са успели да оставят трайна следа в световен мащаб.

Проучването на Иван Панайотов му отнема повече от 2 десетилетия и започва още от времето, когато е уредник в Регионалния исторически музей, а по-късно и заместник-кмет на Велико Търново. Редактор на изданието е писателят Владимир Шумелов, който подчерта, че личностите в книгата са направили така, че световният интерес да бъде фокусиран върху старата столица.

Сред бележитите имена в изданието са писатели, спортисти, общественици, музиканти, певци, дипломати и треньори. Освен популярните Красимир Балъков, Весела Лечева, Трифон Иванов и Калоян Махлянов – Котоошу в страниците са поместени и личности, които са останали на заден план в съвременния свят.

Самият Иван Панайотов твърди, че има и любимци сред описаните от него личности. Сред тях са братята оперни певци Венко и Спас Венкови, които покоряват света с гласовете си във Виенската опера. В последните си дни Венко Венков е посетен в болницата от президента на Австрия, който му връчва най-високото отличие за култура.

Малко позната за великотърновската аудитория е и съдбата на актрисата и оперна певица Тодорка Бонева. Тя живее в Унгария, където завършва консерватория. Снима филма „Унгарска рапсодия“ в Търново през далечната 1943 година. Нейното посещение е широко отразено в местната преса по това време. Пяла е във всички големи театри на Европа, както и в Аржентина. Тодорка Бонева се оказва и братовчедка на съпругата на Любомир Левчев.

„При проучването срещнах много трудности, роднините се откриват трудно, други не дават сведения. Аз разчитах на случайността и успях“, споделя Иван Панайотов за написването на книгата.

Иван Панайотов – Джовани (вляво) и Владимир Шумелов представят книгата.

Особено интересна е историята на родения в края на 19-и век в Търново Васил Иванов. Завършва Художественото училище в София и решава за замине за Франция. Сменя много професии, жени се за еврейка в Париж, чийто баща е бил изключително богат и е наричан „краля на кристала“. Случайно попада на книга за керамиката от английски автор. След което напуска жена си и децата си и заминава за Ла Борн, където става чирак на местни майстори. Прави си собствена пещ и дори започва да прави открития при керамиката. Започват да го наричат „Българския Пикасо в керамиката“. Иван Панайотов го открива случайно от публикация в пресата, където е посочено, че Ирина Бокова е посетила музея на Васил Иванов. След това той се свързва с нея, а дъщеря му съдейства за намиране на материалите на място.

Не по-малко интересна е историята на проф. Иван Попов, който е създателят на българската електроника. Брат му е известният комунист Емил Попов. Завършва Техническия университет в София. Заминава за Франция и се жени за французойка в Тулуза. Там започва да прави различни открития. Става началник на завод и е единственият българин и изобщо чужденец, когото Тулузкият университет награждава със златен медал. По-късно напуска Франция, идва отново в България и тръгва за Унгария, където се прави различни рационализации. При едно от посещенията на Тодор Живков там Иван Попов е представен на държавния ни глава от Януш Кадър. Връщайки се в България, Живков повикал Попов обратно у дома и го направил министър на електрониката.

Сред описаните личности са Емилиян Станев, Богдана Гюзелева, Антон Дончев, Георги Василев и Радко Радков, Стефан Дичев и много други.

Иван Панайотов – Джовани е планирал книгата да достигне преди всичко до младите жители на старата столица, за да научат повече за личностите, прославили Велико Търново. Джовани вече подготвя и продължение, защото към момента проучва още 8 души за следващото издание.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *