Ново сдружение в Леденик ще пази и възстановява културно-историческите паметници

Търсят варианти за реставриране на иконописите в храма „Св. Георги“

 

ЖИТЕЛИ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ЛЕДЕНИК УЧРЕДИХА СДРУЖЕНИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА СЕЛОТО. Задачата му е да работи по проекти за реставриране и поддържане на културно-историческите паметници. За председател беше избрана Веселина Бастиянова, която е завършила лингвистика и работи като преводач.

Първоначално сдружението ще хвърли сили за реставрацията на иконописите в храма „Св. Георги“, както и по поддръжката на музея „Кулата“ в селото.

Ентусиастите в Леденик са запланували да отделят време и за възстановяването на екопътеката, свързваща Леденик с близките села. Сред основните им приоритети е също развитието на туризма чрез включване на Леденик към мероприятия в региона и създаване на връзки с турагенции от Велико Търново, страната и чужбина.

Хората от селото ще работят за изграждане на места за отдих в близост до бреговете на Янтра, както и в централните затревени части на селото.

От новото сдружение се ангажират със собствени усилия и с участието на доброволци да облагородяват и поддържат природните дадености на селото.

Михаил МИХАЛЕВ

Учредителите на сдружението и жители на село Леденик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *