19-годишна красавица е талисман на доброволния спасителен отряд

Мартина Палазова е единствената жена във формированието в Полски Тръмбеш

 

ДА НОСИ УНИФОРМАТА НА ДОБРОВОЛЕЦ ОТ СПАСИТЕЛНИЯ ОТРЯД НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ВЪРХУ НЕЖНАТА СИ И КРЕХКА СНАГА, е гордост за единствената жена в структурата – Мартина Палазова. Тя е едва на 19 години, но отдавна е осъзнала, че призванието й е да бъде в полза на обществото. Обучена е в направление „Гасене на горски и тревисти пожари“ и в случай че в родното й място се разрази огнена стихия, тя следва да бъде мобилизирана в овладяването на бедствието рамо до рамо с пожарникарите. Не се страхува да влезе в пламъците, за да предотврати по-сериозни щети, и мечтае един ден да стане част от екипа на противопожарната служба в Полски Тръмбеш.

Мартина живее в родния си град със своята баба. Майка й работи на летището в Кипър, където следи за багажи с наркотици, а баща й е международен шофьор. Младата жена е възпитаничка на СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш, а в момента е първи курс студентка в Националния военен университет „Васил Левски“ в специалност „Защита на населението и инфраструктурата“. Споделя, че още като дете проявила интерес към работата на пожарникарите.

„От 12-годишна съм в отбора „Млад огнеборец“ на моето училище. Участвали сме в много състезания и имаме няколко награди. Два пъти сме ходили на първенства в Русия и Азербайджан. Мерихме сили в различни дисциплини, сред които евакуация на пострадали при катастрофи чрез рязане на ламарини. Когато навърших 18 години, нямаше как да продължа в отбора и беше естествено продължение присъединяването ми към доброволното формирование“, разказа тя.

Включването й в отряда изисквало преминаване на допълнителни обучения, едно от които в Шумен. Там провели тренировка за реакция при наводнения, пожари, превенция на бедствия и т.н. За момента не се е случвало реално да прилага наученото, но е сигурна, че ако се наложи, ще запази самообладание и ще действа по алгоритъм.

„Дадоха ми лятна и зимна униформа, кубинки, колан и други защитни средства. Аз съм висока 165 см и тежа 56 кг, така че се наложи да преправям дрехите. Да носиш специалната екипировка, е огромно удоволствие и чест“, категорична е Мартина.

Преди няколко дни тя и останалите от доброволното формирование участваха в инициатива по засаждането на общо 4000 фиданки от черен бор, атласки кедър и бреза в района на „Ловен парк“ в Полски Тръмбеш.

„Колегите казват, че съм талисманът на отряда. От създаването му през 2013 г. няма друга жена в структурата. Често ме карат да убедя мои приятели също да се включат, но за съжаление, никой не иска. Притесняват се, защото осъзнават, че отговорността е голяма“, казва 19-годишната жена.

Тя е на мнение, че представителките на нежния пол по нищо не отстъпват на мъжете и безспорно имат място в спасителни отряди и в системата на МВР.

В свободното си време Мартина се занимава с кикбокс. Тренира 6 дни в седмицата, като за част от тренировките пътува до Бяла. Обича също да рисува и има множество отличия от олимпиади по изобразително изкуство. Казва, че след дипломирането си в НВУ няма планове да се мести в друг град и предпочита да остане да живее в Полски Тръмбеш.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *